Volledig scherm
Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben 5,7 miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. © ANP

Hoeveel orgaandonoren zijn er in jouw gemeente? Papendrecht is de koploper

Een kwart van de inwoners van Papendrecht van twaalf jaar en ouder staat geregistreerd als orgaandonor. Daarmee is deze gemeente koploper van heel deze regio. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van gegevens uit het donorregister.

Op een tweede plek staan Dordrecht en Zwijndrecht met 22 procent van de 12-plussers als potentieel orgaandonor. Eerstgenoemde gemeente is als grootste plaats uit de regio vanzelfsprekend hofleverancier: het percentage is goed voor liefst 22.700 mensen van wie één of meerdere organen bij hun overlijden kunnen worden gebruikt. 

Het kleinste aandeel registraties is te zien in de meer gelovige gemeenten, zoals Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam. 

In totaal hebben 3,7 miljoen Nederlanders in het donorregister aangegeven organen af te willen staan na hun overlijden. Bijna twee miljoen mensen hebben aangegeven dit expliciet niét te willen doen.

Per 1 juli 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd die ervoor zorgt dat iedereen vanaf achttien jaar automatisch in het register wordt opgenomen. Bij deze mensen staat aangegeven dat zij geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie, tenzij zij een andere keuze vastleggen. Op dit moment hebben zo’n zes op de tien 12-plussers nog geen voorkeur vastgelegd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!