Volledig scherm
Wethouders Rik van der Linden en Maarten Burggraaf mochten afgelopen jaar de eerste zonnepanelen in de stellages schuiven op het zonnepark langs de Rijksstraatweg in Dordrecht. © Victor van Breukelen

Hoe zit het met de energietransitie? Het AD en RTV Rijnmond zoeken het samen uit

Wat kunnen inwoners van hun gemeente verwachten als het gaat om advies, subsidies en hulp bij bijvoorbeeld het plaatsen van laadpalen? Welke plaats doet het meest zijn best om zijn bewoners wegwijs te maken in grote of kleine maatregelen om energie te sparen of juist op te wekken?

De redacties van RTV Rijnmond, AD Rotterdams Dagblad, AD De Dordtenaar en AD Rivierenland gaan op projectbasis onderzoek doen naar de energietransitie in de regio’s Rotterdam, Dordrecht en Rivierenland. Welke projecten zijn er al? Wat zijn de ambities? Wat doet het bedrijfsleven? Maar ook: wat kunnen de bewoners zelf doen? En welke kosten zijn daaraan verbonden? Waar komt sowieso de rekening te liggen?

De resultaten zullen in verschillende vormen worden verteld: in print, online, video, interactieve tools. Met onze lezers, kijkers, luisteraars en volgers als centraal middelpunt. Als aftrap starten RTV Rijnmond en AD Rotterdams Dagblad met een brede enquête onder gemeenten, wooncorporaties, energiemaatschappijen in onze regio en de provincie Zuid-Holland. Op geregelde basis zullen beide mediabedrijven dit jaar over dit onderwerp berichten.

Krachten bundelen

Quote

Dit onderwerp is voor ons een mooie gelegen­heid om eens verder te kijken

Paul van den Bosch, Hoofdredacteur AD Regio

De hoofdredacties van AD en RTV Rijnmond benadrukken dat hun redacties elkaar dagelijks blijven beconcurreren op journalistieke onderwerpen en thema’s. ,,Maar dit onderwerp is voor ons een mooie gelegenheid om eens verder te kijken’’, aldus Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio (de zeven regionale titels van AD).

,,Het staat vol in het maatschappelijke debat, zeker in industrierijke gebieden als rond Rotterdam en Dordrecht. Samen kunnen we bij dit project iets doen waar we ieder afzonderlijk niet zo snel aan toe zouden komen. Dit moet journalistiek mooie producties opleveren, dat is het uitgangspunt van ons beiden. En los hiervan zullen we natuurlijk ook onafhankelijk van elkaar over deze thema’s berichten.’’

Ib Haarsma, hoofdredacteur RTV Rijnmond: ,,In het huidige krachtenveld is het goed om af en toe de journalistieke krachten te bundelen en het lef te hebben om over je eigen schaduw heen te springen. RTV Rijnmond en AD doen dat in dit belangrijke dossier. Ik kijk uit naar deze samenwerking omdat het uiteindelijk één van de belangrijkste taken van de journalistiek ondersteunt: de waakhondfunctie.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.