Familie en vrienden richtten na de stille stocht een plek in om Leonardo te kunnen herdenken. Nu is het er leeg.
Volledig scherm
Familie en vrienden richtten na de stille stocht een plek in om Leonardo te kunnen herdenken. Nu is het er leeg. © Milan Rinck

Herdenkplek voor overleden Leonardo (17) weggehaald: ‘Opeens is alles weg’

Volledig verrast was de familie van de vorig jaar overleden Leonardo Schouten (17) toen ze zagen dat zijn herdenkplek in de Crezéepolder is leeggehaald. ,,We wisten dat het ooit ging gebeuren, maar nu is alles weg zonder overleg."

De stille tocht voor Leonardo.
Volledig scherm
De stille tocht voor Leonardo. © Milan Rinck

Leonardo overleed in juli vorig jaar aan een overdosis drugs in de Crezéepolder tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. De ontsteltenis was groot en een stille tocht met zeker 200 mensen trok een paar dagen later door de straten van Hendrik-Ido-Ambacht naar de polder.

Zijn vrienden en familie richtten een herdenkplek in met knuffels, bloemen en kaarsjes. Leonardo's broer Giovanni Schouten komt er nog regelmatig met zijn moeder, vrienden en familie. Maar tot hun grote verbazing waren de spullen een tijdje terug plots nergens meer te bekennen. ,,We wisten dat het zou gebeuren, want de aanvraag voor een permanente plek loopt nog. Maar ze hebben nu niks laten weten en plotseling alles weggehaald", vertelt Giovanni (19). ,,Mijn moeder wilde het eigenlijk zelf opruimen en wat dingen mee terugnemen, maar dat gaat nu niet meer."

Afspraak

Boswachter Niek Koppelaar van het Zuid-Hollands Landschap, de beheerder van het terrein, begrijpt dat het vervelend is voor de familie. ,,Er zijn destijds afspraken met ze gemaakt. Tot het eind van het jaar mocht er een plek ingericht worden voor de herdenking. Een toezichthouder van ons heeft de spullen laatst weggehaald volgens afspraak."

De Crezéepolder is ook een lastige plek voor een gedenkteken, weet hij. ,,Wij zijn eigenaar van het moeras en de brug, het Waterschap is beheerder van de dijk, Rijkswaterstaat heeft wat te zeggen over de waterwegen en zo heb je allerlei partijen die allemaal een eigen beleid hebben op dit gebied. Dit is uiteindelijk in samenspraak besloten."

Permanente plek

Maar Giovanni en zijn familie laten het daar niet bij zitten: ,,We willen dat er een permanente plek komt om Leo te herdenken. Zodat mensen er gewoon altijd naartoe kunnen om hem te herdenken wanneer ze dat willen." De aanvraag daarvoor loopt al sinds het overlijden van de jongen. Maar een permanente plek krijgen op een dijk is nou eenmaal niet mogelijk, laat boswachter Koppelaar weten. ,,Op een dijk mag niet zomaar iets ingericht worden, bovendien ligt er een plan voor de herinrichting van de dijk."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken? Schrijf je hier in!