Volledig scherm
In alle Drechtsteden staat een auto veiliger dan in Utrecht , Amsterdam en Eindhoven © Thinkstock

Hendrik-Ido-Ambacht spant de kroon qua autokraken, maar regio is relatief veilig

KAARTJEDe gemeente Hendrik-Ido-Ambacht spant in de Drechtsteden de kroon als het gaat om het aantal auto-inbraken. Uit politiecijfers blijkt dat afgelopen jaar 3,3 van elke 1.000 inwoners het slachtoffer van dat misdrijf werd. Het aantal autokraken steeg van 70 in 2018 naar 101 in 2019.

Autokraken zijn al jaren een fors probleem in het Waaldorp. Begin vorig jaar deelde de gemeente zelfs blikjes uit om autosleutels te bewaren. Die moesten helpen voorkomen dat criminelen radiosignalen van autosleutels traceren en hacken.

In 2017 stelde de gemeente - in navolging van Sliedrecht - al dna-spray ter beschikking om  gescholen auto-onderdelen makkelijker te achterhalen en diefstal minder aantrekkelijk te maken. Burgemeester Jan Heijkoop zei al eens in het AD dat er in zijn welvarende gemeente vermoedelijk veel dure auto’s zijn, die aantrekkelijk zijn voor bendes.

Het aantal inbraken in auto’s ligt in Hendrik-Ido-Ambacht overigens niet heel veel hoger dan in omliggende gemeenten. In Dordrecht (358 autokraken) en Zwijndrecht (133 autokraken) kwam de politie uit op drie per duizend inwoners. Voor Zwijndrecht betekende dat wel een daling met 28 procent. 

Alblasserdam noteerde en toename van 258 procent. Dat klinkt als veel, maar het aantal bleef in 2019 beperkt tot 43: 2,1 per 1.000 inwoners. In het naburige Papendrecht werd 58 keer ingebroken in een auto (1,8 per 1.000). Sliedrecht kwam met 62 autokraken uit op 2,5 per 1.000 inwoners, een toename met twee derde.

Flinke dalingen in Hardinxveld en Molenlanden

Hardinxveld-Giessendam is de enige van de Drechtsteden waar het aantal autokraken onder 1 promille bleef: 0,7, dankzij een daling met 70 procent tot twaalf. Wie zijn auto veilig wil parkeren, doet dat echter het best net buiten de Drechtsteden. In Molenlanden werd slechts 0,3 promille van de inwoners het slachtoffer van autokrakers. Daar werden veertien auto’s opengebroken. Net als in Hardinxveld betekende dat een daling met 70 procent.

Vergeleken met de rest van  de Randstad zijn de cijfers van de Drechtsteden overigens nog relatief gunstig. In Utrecht werden veertien van de duizend inwoners het slachtoffer van autokrakers. Ook Bunnik (10 per 1.000), Nieuwegein (8,6), Amsterdam (7,4), Schiedam (7,3) en Eindhoven (6,9) zijn veel gevaarlijkere plekken om een auto neer te zetten.