Volledig scherm
Boerderij 't Hoff in Zwijndrecht. © Victor van Breukelen

Gymzaal bij bedreigde boerderij in Zwijndrecht wordt nog niet gesloopt

De Zwijndrechtse wethouder Jos Huizinga laat het verenigingsgebouw naast de boerderij ‘t Hoff voorlopig nog niet slopen. Nadat hij dat beloofd had, ontnam de gemeenteraad hem dinsdagavond ook het geld daarvoor. ,,Ik ken te veel bestuurders en ambtenaren, die ik niet op hun blauwe ogen kan geloven, hoe mooi ze ook zijn’’, aldus gemeenteraadslid Chris Moorman (ABZ).

De Sliedrechtse projectontwikkelaar ABB wil de boerderij slopen om er woningen te bouwen. Op zich kan de gemeente dat niet tegenhouden: ABB is de eigenaar van de boerderij, die onlangs net te weinig scoorde om uitgeroepen te worden tot gemeentelijk monument. Zowel de Historische Vereniging als buurtbewoners hechten echter grote waarde aan de laatste boerderij binnen de bebouwde kom van Zwijndrecht.

Volledig scherm
Frits Lakemeier (links) en Maurice de Jongh strijden voor behoud van boerderij Van 't Hoff. © Thymen Stolk

De projectontwikkelaar heeft echter een plan gemaakt om behalve op de grond van de boerderij ook op het aangrenzende gebied huizen te bouwen. Daar had vroeger de handbalvereniging haar velden en staat nog een oude sportzaal die nu in gebruik is als verenigingsgebouw. Nadat de gemeenteraad eind vorig jaar forse kritiek uitte op het plan om de boerderij te slopen, erkende Huizinga dinsdagavond tegenover de gemeenteraad dat de gemeente dankzij dat grondbezit de mogelijkheid heeft om stevig te onderhandelen met ABB.

Volgens hem is er niets meer aan de hand dan dat een projectontwikkelaar een plannetje ingediend heeft, waarvoor die de medewerking van de gemeente nodig heeft: ,,We staan nog aan het begin.’’ Hij beloofde de gemeenteraad dat er niets zou gebeuren voordat de raad in heeft kunnen stemmen met de gemeentelijke uitgangspunten voor de ontwikkeling van het gebied.

Sloop

In een raadsvoorstel had hij echter al geld gevraagd om het verenigingsgebouw te kunnen slopen. De gemeenteraad rustte niet voordat die passage uit het voorstel verwijderd was.

Overigens vindt de gemeenteraad woningbouw op die plek een prima idee en zelfs de ideeën daarover van ABB kunnen (afgezien van de sloop van de boerderij) op instemming rekenen. Dat is wel tegen het zere been van buurtbewoners. Die waarderen niet alleen de boerderij, maar ook het groen er om heen. Ze vinden dat er in de wijk Kort Ambacht al te veel groen prijs is gegeven aan woningen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!