De molens van Kinderdijk tijdens zonsopgang, gistermorgen gezien vanaf de Molenkade.
Volledig scherm
De molens van Kinderdijk tijdens zonsopgang, gistermorgen gezien vanaf de Molenkade. © Qphoto

Gemeenten willen haast maken met betaald parkeren in en om Kinderdijk

De gemeenten Molenlanden en Alblasserdam willen haast maken met betaald parkeren of parkeervergunningen in ieder geval Kinderdijk en de West-Kinderdijk in Alblasserdam. Op die manier moet de overlast van parkerende toeristen tegengegaan worden.

Daarover wordt al langer gesproken, al was dat tot op heden nog weinig concreet. Maar het is nu de bedoeling dat nog voor de start van het nieuwe toeristenseizoen (maart 2020) ‘een vorm van gereguleerd parkeren’ ingevoerd wordt. ,,Hoe precies, daarover gaan we met bewoners en bedrijven in gesprek’’, zegt woordvoerster Mathilda Poirot.

Dat schrijven burgemeester en wethouders (b en w) aan de gemeenteraad van Alblasserdam. Alleen door parkeerregulering in te voeren kan er bekeurd worden, schijven b en w. In ieder geval in Kinderdijk en aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam (aan de dijk) worden maatregelen genomen, maar mogelijk ook in andere delen van het damdorp en Nieuw-Lekkerland.

Kinderdijkers klagen geregeld dat zij hun auto niet kwijt kunnen, omdat veel toeristen in het dorp parkeren. Afgelopen seizoen reed voor het eerst een pendelbusje tussen Kinderdijk en parkeerterreinen in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Dat zorgde er niet alleen voor dat Kinderdijkers makkelijker in eigen dorp konden parkeren, maar voor minder verkeer op de dijk.

Busje of boot

De bedoeling is dat voortaan álle toeristen die per auto naar Kinderdijk willen, worden tegengehouden in Alblasserdam of Nieuw-Lekkerland. Het laatste stukje naar het molengebied moeten zij dan in een busje of per boot afleggen. In Nieuw-Lekkerland moet op de plek van de voormalige waterzuivering een parkeerterrein voor bussen en auto's komen, in Alblasserdam is zo'n terrein gepland op de huidige camperplaats nabij Oceanco.

De aanleg van die parkeerplaatsen moeten worden betaald met de opbrengst van de shuttlebusjes. Die waren dit jaar nog gratis, maar vanaf volgend jaar moet waarschijnlijk de knip getrokken worden.

Reserveren

Daar komt nog bij dat zij voortaan vooraf een parkeerplaats moeten gaan reserveren én via internet al een tijd moeten doorgeven, net als dat bijvoorbeeld bij het Anne Frank Huis in Amsterdam gebeurt. Op die manier kan de drukte beter gespreid worden, is de verwachting. Poirot: ,,Eigenlijk willen we af van mensen die op de bonnefooi komen.’’

Toch betekent dat niet dat mensen helemaal niet meer spontaan naar Kinderdijk kunnen of mogen komen. Via sociale media moet dan worden aangegeven of er nog parkeerplaats is, zodat toeristen niet voor een verrassing komen te staan als de parkeerplaatsen vol zijn. Die informatie moet ook op verwijzingsborden langs de wegen richting Kinderdijk komen te staan. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Kinderdijk en omstreken? Schrijf je hier in!