Het water stroomt de Taankade op.
Volledig scherm
Het water stroomt de Taankade op. © Fotopersburo Busink

Gemeente Dordrecht deelt zandzakken uit vanwege hoogwater

Het hoge water heeft maandag verschillende kades in Dordrecht en Zwijndrecht doen onderlopen. Inwoners van het Dordtse historisch havengebied wordt geadviseerd om zandzakken neer te leggen. De verwachting is namelijk dat het water dinsdagochtend nog verder stijgt. Rond 05.00 uur wordt waarschijnlijk het hoogste punt bereikt (2.26 meter boven NAP). 

Het water staat op sommige plekken hoger dan in eerste instantie werd verwacht doordat de wind het water de kade opstuwt. Inwoners van een aantal kades, zoals de Taankade, Bomkade en Korte Kalkhaven, doen er volgens de gemeente goed aan om vanavond zandzakken neer te leggen. Het water zakt in de loop van de avond, maar zal in de nacht van maandag op dinsdag waarschijnlijk weer stijgen. 

Op drie locaties worden zandzakken uitgedeeld. Het gaat om de hoek Boomstraat/Taankade, hoek Roobrug/Nieuwe Haven en hoek Leuvebrug/Voorstraat. Mensen die zandzakken ophalen, kunnen dat het beste niet alleen doen. ‘Een zandzak weegt ongeveer 10 kilo. U hebt er meerdere nodig om uw pand te beschermen', aldus de gemeente. 

Enkele bewoners van de Turfsteiger vinden dat de gemeente te laat komt met deze maatregelen. Bij sommige woningen loopt het water namelijk al naar binnen. 

Het artikel gaat verder onder de afbeelding en tweet.

Verschillende kades in Dordrecht liggen onder de verwachte waterstand van 2.26 meter boven NAP.
Volledig scherm
Verschillende kades in Dordrecht liggen onder de verwachte waterstand van 2.26 meter boven NAP. © Gemeente Dordrecht

De wijkagenten in het centrum roepen mensen die hun auto geparkeerd hebben in de buurt van een kade op om deze weg te halen. ‘Het water stijgt namelijk nog steeds en loopt nu al op diverse locaties over de kades.’ 

Maatregelen

De afgelopen dagen werden al enkele maatregelen genomen. Zo heeft de gemeente Dordrecht de Kraansteiger langs de Wijnstraat afgezet, omdat het water daar waarschijnlijk over de kade heenstroomt. Dat geldt ook voor andere plekken in de historische binnenstad, zoals de Nieuwe Haven. Het water raakt daar nog net niet de Lange IJzeren Brug.

Ook het water in de Voorstraathaven staat een stuk hoger dan gebruikelijk, zag wethouder Piet Sleeking maandagmiddag. ,,De haven is even niet doorvaarbaar’’, twitterde hij, samen met een foto van de situatie, gemaakt nabij het stadhuis.

Het artikel gaat verder onder de tweet. 

Op het Veerplein in Zwijndrecht werden vanmorgen barriers met water gevuld om het stijgende rivierwater tegen te houden. Burgemeester Hein van der Loo van de gemeente kwam persoonlijk poolshoogte nemen bij die voorzorgsmaatregelen. Het wordt voor hem de eerste keer als burgemeester dat hij het hoogwater meemaakt.

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Ook in Sliedrecht staat het water hoog. Een aan de Havenstraat geparkeerde camper staat met de wielen in het water.
Volledig scherm
Ook in Sliedrecht staat het water hoog. Een aan de Havenstraat geparkeerde camper staat met de wielen in het water. © Richard van Hoek Fotografie

In Alblasserdam zijn zondag zandzakken gelegd om het parkeerterrein van cultureel centrum Landvast. Dat kan naarmate het water hoger komt te staan (deels) onder water komen te staan. Een dorp verderop is in Hendrik-Ido-Ambacht een bruggetje neergelegd om ervoor te zorgen dat reizigers van de Waterbus met droge voeten aan boord kunnen stappen. Verder worden daar geen grote  problemen verwacht.

In de Sliedrechtse Biesbosch staat een deel van de overstromingsgraslanden inmiddels onder water, meldt boswachter Thomas van der Es.

De piek van het hoogwater wordt dinsdagmorgen tussen 05.20 en 05.40 uur verwacht. Rijkswaterstaat schat de waterhoogte op dat moment op 2.26 meter boven NAP. 

Volledig scherm
© Jacolijn Groesbeek
Volledig scherm
© Rianne Smit
Volledig scherm
© Rianne Smit
Ook op de Draai loopt het water over de kade.
Volledig scherm
Ook op de Draai loopt het water over de kade. © Dita Bras