Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Gastouder vecht tegen dwangsom ‘onverantwoorde opvang’

Alles was eind vorig jaar mis bij een gastouder van bureau I C You in Oud-Krispijn. Daarom legde de gemeente Dordrecht een dwangsom op. De vrouw stapte naar de bezwaarschriftencommissie.

In juni was bij een inspectie alles weer op orde en ging de boete van tafel. Maar bij een inspectie van de GGD in december was gebleken dat ze rookte in het bijzijn van de kinderen, bezweet in kapotte kleren rondliep, nauwelijks contact had met de kinderen en het toezicht overliet aan haar minderjarige dochter, terwijl ze zelf op haar mobiele telefoon zat.

Haar huis was te vuil, een kinderbedje onveilig en bij het spelen toonde ze nauwelijks enige affectie, aldus de twee GGD-inspectrices. Zij vonden de gastouderopvang onverantwoord, waarop de gemeente dreigde met een dwangsom van 3000 euro als de vrouw haar opvang niet zou verbeteren. In juni van dit jaar konden twee andere inspectrices geen overtredingen ontdekken. Ineens was alles in orde en werd de dwangsom ingetrokken.

Vooringenomen

Omdat ze bang is dat de gemeente haar bij het minste of geringste weer een dwangsom oplegt, stapte de vrouw gisteravond naar de Dordtse bezwaarschriftencommissie. Volgens haar en haar advocaat Michael Dill zijn de inspectrices van de GGD vooringenomen. ,,Zij vinden dat mevrouw haar vak niet mag uitoefenen en als je spijkers op laag water zoekt, vind je altijd wel wat'', stelt Dill. ,,Haar werd zelfs kwalijk genomen dat de kat op tafel sprong.''

Ook vindt hij de hoogte van de dwangsom buitenproportioneel. De gastouder is een alleenstaande moeder met drie kinderen die geen andere inkomstenbron heeft. Een dergelijke boete zou het einde van haar opvang betekenen.

Misstanden

Woordvoerder Stephan Haksteeg van de gemeente legde uit dat ze dat geld deze keer niet hoeft te betalen. De gemeente blijft er echter bij dat de dwangsom een terecht middel was om op te treden tegen alle misstanden. Bij een volgende overtreding kan het hele circus weer van voren af aan beginnen. Omdat de huidige dreiging van tafel is, trok Dill desondanks het bezwaarschrift in.

Ouders zijn wel te spreken over de vrouw. De vrouw heeft zelf een kind met een stoornis en kan volgens hen goed omgaan met kinderen met een rugzakje. Dat betekent volgens het college niet dat ze wettelijke voorschriften kan overtreden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!