Volledig scherm
Minima moeten inleveren omdat de Drechtsteden geld tekort komen. © ANP XTRA

Forse bezuinigingen sociale dienst: zorgverzekering minima, Drechthopper en werklozen getroffen

Mensen die afhankelijk zijn van de Sociale Dienst Drechtsteden gaan er komend jaar fors op achteruit. De Drechtsteden denken astronomische bedragen tekort te komen als ze niet drastisch bezuinigen op zaken als de Drechthopper en de zorgverzekering voor minima.

Het Drechtstedenbestuur heeft aan de Drechtraad liefst zes ingrijpende voorstellen gedaan. Zo wil het ook stoppen met participatieplaatsen, waarin langdurig werklozen nuttig werk voor de samenleving doen, en een eigen bijdrage invoeren bij dagbesteding voor gehandicapten. Ook aan de vrijwilligersbonus voor werkloze minima komt een einde, evenals aan een subsidie voor werkgevers die langdurig werklozen in dienst nemen.

Verzekering

Daarbij erkent het bestuur volmondig dat die maatregelen ook ongewenste effecten hebben. Zo krijgen minima van de sociale dienst een tegemoetkoming in de kosten van hun collectieve ziektekostenverzekering. Die is nu nog 30 euro per maand voor chronisch zieken en vijftien euro voor anderen. In het uiterste geval zou die bijdrage gehalveerd kunnen worden, aldus het Drechtstedenbestuur. Dat levert 1,5 miljoen euro per jaar op.

Quote

Halveren bijdrage aan zorgverze­ke­ring minima levert Drechtste­den 1,5 miljoen per jaar op

Daar staat tegenover dat minima lang niet altijd in staat zijn om zelf een goede verzekering te regelen. Het gevaar bestaat dat ze zich niet afdoende verzekeren. In sommige gevallen is dat op te lossen met bijzondere bijstand, maar dat gaat dan weer ten koste van de bezuinigingen.

Drechthopper

De bezuinigingen op de Drechthopper vallen vooral op omdat het de tweede tariefsverhoging in een jaar tijd is, die passagiers met een medisch indicatie treft. Werd op 1 januari al een instaptarief van 60 cent ingevoerd, dat wordt opgeschroefd tot 90 cent. De kilometerprijs gaat van dertien naar zestien cent. Daarmee wordt het tarief gelijk aan dat van het openbaar vervoer.

Het Drechtstedenbestuur vindt dat prima, omdat reizigers met het huidige tarief ontmoedigd worden om gewoon de bus te pakken. De maatregel levert 160.000 euro per jaar op. Reizigers die mee mogen omdat ze ouder zijn dan 75, blijven evenveel betalen. Die betalen nu al fors meer dan ze bij Qbuzz zouden doen.

Quote

Kans dat langdurig werklozen ooit nog betaald werk vinden, neemt flink af

Langdurig werklozen

Door te stoppen met participatieplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt 1,7 miljoen euro bespaard. Het gaat om zo’n 600 mensen, die via organisaties als Mee en Zwijndrecht werkt nuttige dingen voor de samenleving doen. De kans dat ze ooit nog betaald werk vinden, neemt daardoor flink af.

Een eigen bijdrage voor individuele begeleiding en dagbesteding voor gehandicapten zou 850.000 euro per jaar op kunnen leveren. Daar worden zo’n 3.600 mensen het slachtoffer van. De bijdrage kost hen negentien euro per maand. De Drechtraad vergadert op 25 september en 1 oktober over de plannen. Die zouden al op 1 januari in moeten gaan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!