Volledig scherm
Luka Ilic van NAC scoort de 0-2. © BSR Agency

FC Dordrecht moet meerdere erkennen in titelfavoriet NAC bij seizoenstart

VoetbalFC Dordrecht is het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie begonnen met een nederlaag tegen titelfavoriet NAC Breda. De degradant uit de eredivisie was een maatje te groot: 0-2.

Optimisme. Dat was wat je proefde aan de Krommedijk voor aanvang van een kakelvers voetbalseizoen in de Keuken Kampioen Divisie. En dat terwijl de seizoensopening niet de makkelijkste was voor FC Dordrecht. Degradant uit de eredivisie - en dus een van de titelfavorieten - NAC Breda reisde zo’n dertig kilometer noordwaarts voor een bezoekje aan de Schapenkoppen.

Het Dordtse optimisme vloeide onder meer voort uit oefenzeges op FC Den Bosch en de beloften van Norwich City. Én uit het scorend vermogen dat van Sporting Lissabon op huurbasis is overgekomen, in de persoon van de 21-jarige spits Pedro Marques. De selectie kent meer kwaliteit dan vorig seizoen, zoveel is zeker.

Bovendien is er deze zomer nogal wat veranderd bij de bezoekers uit Breda, terwijl FC Dordrecht-coach Claudio Braga zijn ideale elf snel paraat had. Ook de laatste kleine vraagtekens (Lewis Montsma rechtsback en Zeki Erkilinc rechtsbuiten) werden uitroeptekens op het opstellingsformulier. Was dit dan het ideale moment om de titelfavoriet uit Breda, wellicht nog zoekende, te treffen?

Nou, dat bleek wel mee te vallen. De Bredanaren heersten vrijwel de gehele eerste helft. Het had weinig gescheeld of Manchester City-huurling Luka Ilic had de thuisploeg na iets meer dan een minuut al de eerste tegengoal bezorgd. Zijn kopbal ging rakelings langs de paal uit een hoekschop.

Eerste tegengoal

Datzelfde gebeurde na een klein kwartier en dat bespaarde FC Dordrecht-doelman Ramon ten Hove een slapeloze nacht. Hij schatte een uittrap van collega-doelman Nick Olij helemaal verkeerd in en het scheelde niets of de eerste tegengoal van FC Dordrecht kwam van een doelman. Die kwam er niet, althans niet van een doelman. Na 23 minuten was het Arno Verschueren die een perfect aangesneden vrije trap van Andrija Filipovic tegen de touwen knikte: 0-1.

Finn Stokkers had die score namens de bezoekers nog op kunnen schroeven, maar de NAC-spits zag tot twee keer toe een Dordtse verdediger net op tijd ingrijpen: eerst Lewis Montsma, daarna Daniël Breedijk na een prachtige hakbal achter het standbeen.

Omdat het bij slechts 0-1 bleef, hield de thuisploeg zonder zelf echt opgelegde kansen te creëren hoop op een opleving na rust. Bijvoorbeeld via de snelle Jeremy Cijntje, die voor rust steeds nét niet op maat bediend werd. Die opleving kwam er in de tweede helft slechts heel kort en zonder stootkracht. Wat hachelijke momenten aan Dordtse zijde vielen niet goed voor de thuisploeg.

Ilic maakte in de 67ste minuut aan alle Dordtse illusies al een einde. Met een piekfijne knal in de verre hoek zette hij NAC op een verdiende 0-2 voorsprong. Een voorsprong die tevens niet meer in gevaar kwam. FC Dordrecht probeerde via Marques en Jari Schuurman nog wel wat, maar meer dan plaagstootjes konden zij ook niet uitdelen.

En dus begint FC Dordrecht het seizoen voor de vierde jaargang op rij zonder winst. Het door een bomvol uitvak gesteunde NAC liet in Dordrecht zien waar het dit seizoen voor gaat: het kampioenschap en een terugkeer naar de eredivisie. Voor Braga en consorten is nog werk aan de winkel. Al zal de coach van de Schapenkoppen na de uitwedstrijd van volgende week tegen FC Eindhoven iets meer beeld hebben van waar de ploeg staat.

Opstelling: Ten Hove; Montsma, Breedijk, De Abreu, Ormonde-Ottewill; Smith, Kok (84. Schalekamp), Schuurman; Cijntje (84. Hogesteger), Marques, Erkilinc (70. Vicario)

Geel: Kok, Ormonde-Ottewill

FC Dordrecht – NAC Breda
23. Arno Verschueren 0-1

67. Luka Ilic 0-2

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!