De plek waar een helikopter zou moeten kunnen landen is afgezet.
Volledig scherm
De plek waar een helikopter zou moeten kunnen landen is afgezet. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Extra landingsplek bij ASz voor helikopter met coronapatiënt

Op het parkeerterrein bij het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht is vanwege het coronavirus een extra landingsplek voor een traumahelikopter gemaakt. 

Intensive care-patiënten met corona kunnen zo sneller worden overgeplaatst van het ene ziekenhuis naar het andere. Nu zijn ambulances veel tijd kwijt aan het verdelen van patiënten over het land.

Het Dordtse ziekenhuis beschikt al over een landingsplek bij de spoedeisende hulp (SEH). ,,Maar die is niet geschikt voor het zwaardere type helikopter waarmee IC-patiënten worden vervoerd’’. zegt SEH-arts Annemarie van der Velden.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Landingsplaats helikopter, Albert Schweitzer ziekenhuis, ASz, traumaheli, landen, landing, dordrecht.
Volledig scherm
Landingsplaats helikopter, Albert Schweitzer ziekenhuis, ASz, traumaheli, landen, landing, dordrecht. © ASz

Via de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care kwam het verzoek binnen voor een extra landingsplek. Op het parkeerterrein is nu een plek van 40 bij 40 meter afgezet. ,,Dat kan makkelijk nu er minder auto's staan. De vergunning was in twee uur rond’’, zegt Van der Velden.

De landingsplek is bedoeld om met de helikopter patiënten te brengen of op te halen bij het Dordtse ziekenhuis. ,,Het is niet zeker of dat ook gaat gebeuren.’’