Volledig scherm
Theo de Bruin is tegen de bomenkap van twee grote bomen tegenover zijn huis in de Wilhelminastraat in Sliedrecht. © Victor van Breukelen

‘Er worden maar bomen gekapt in Sliedrecht, maar wat komt er eigenlijk voor terug?’

Er worden maar bomen gekapt in Sliedrecht, maar wat komt er eigenlijk voor terug? Dit vroegen meerdere politieke partijen zich af tijdens de raadsvergadering. De komende jaren moeten er 900 bomen bijgeplant worden. 

Op dit moment staan er 9.000 bomen in het dorp. In 2020 moet er tien procent meer bomen bij zijn gekomen. Kleine kans dat dit gaat lukken met de huidige kapdrift van de gemeente. Dit was de strekking van verschillende partijen dinsdag in de vergadering over de begroting.

,,Ik lees in de gemeentelijke aankondigingen alleen maar over kapvergunningen’’, zei René de Munck namens D66. ,,Ik wil graag in de begroting terugvinden wat u volgend jaar gaat planten én hoeveel u gaat kappen. De bomen zijn maatschappelijk kapitaal en daarom hoort die informatie op de begroting vernoemd te worden.”

Wethouder Ton Spek antwoordde dat er begin volgend jaar een zogenoemd bomenbeheersplan komt.

‘Geen bomenkap nodig’

,,In ons dorp worden her en der bomen omgekapt en je moet maar afwachten of er iets voor terugkomt’’, zei Gerrit Venis namens PRO Sliedrecht. Die gelijk van de gelegenheid gebruikmaakte zijn mening te uiten over de bomenkap bij het oude Albert Schweitzer ziekenhuis aan de Wilhelminastraat. Na de sloop wordt daar nieuwbouw neergezet en moet een aantal bomen volgens het plan van Sliedrechtse vastgoedontwikkelaar Crossing Borders Development wijken. ,,Wij adviseren het college om bij de nieuwbouw op het ziekenhuisterrein de plannen zodanig te ontwikkelen dat het niet nodig is de bomen daar om te hakken”, zei Venis.

Quote

Ik wil graag in de begroting terugvin­den wat u volgend jaar gaat planten én hoeveel u gaat kappen

Inmiddels is voor het kappen van de bomen daar een kapvergunning aangevraagd.

Vergroenen

De ambitie van het college om het aantal bomen met tien procent te laten groeien, lijkt volgens de VVD ‘moeizaam’ te verwerkelijken. Om het college ‘te helpen Sliedrecht op een praktische manier meer te vergroenen', diende de partij een motie in voor het beplanten van de ‘lelijke’ geluidsschermen langs de A15. ,,Niet alleen zou dit mooi zijn om te zien, maar het kan ook nog een positieve invloed op het klimaat hebben.’’ Maar daar gaat Rijkswaterstaat over, niet de gemeente reageerde Spek.

Alle fracties gingen dinsdagavond akkoord met de begroting voor 2020 van de gemeente Sliedrecht, alleen D66 stemde tegen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!