Zwemmen in De Merwelanden (archieffoto).
Volledig scherm
Zwemmen in De Merwelanden (archieffoto). © Richard van Hoek Fotografie

Er is weinig te doen tegen blauwalg in Dordtse zwemplas Merwelanden

Er kan niet veel meer tegen blauwalg in het zwemwater van De Merwelanden in Dordrecht worden gedaan dan nu al gebeurt. Op verzoek van Gewoon Dordt is onderzocht welke maatregelen nog mogelijk zijn, maar dat zijn er niet veel.

De politieke partij ergert zich eraan dat afgelopen zomer tot twee keer toe een negatief zwemadvies wegens blauwalg moest worden afgegeven. Uit onderzoek is nu gebleken dat het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch al het maximale doet in de strijd tegen blauwalg. Komende zomer wordt wel een extra pomp ingezet om het water door te spoelen.

Mosselen

De afgelopen jaren werden allerlei maatregelen getroffen, maar die bleken onvoldoende om blauwalg tegen te gaan. Twee weken lang was er een negatief zwemadvies, één week gold een waarschuwing. Een oplossing zou zijn om een bepaald soort mosselen in te zetten in de zwemplas. Die mosselen voeden zich met blauwalg, maar die dieren vallen onder de exoten en mogen daarom niet worden gebruikt.

Er zijn ook enkele andere opties, maar die zijn volgens burgemeester en wethouder alleen effectief in geïsoleerde zwemplassen. De Merwelanden is een plas met open verbindingen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Actie tegen hangers op Dordtse Handelskade
    PREMIUM

    Actie tegen hangers op Dordtse Handelska­de

    De politie en handhavers van de gemeente controleren extra om een einde te maken aan overlast van mensen die overlast veroorzaken op de Handelskade in Dordrecht. Ondernemers aan de kade langs de Oude maas klagen steen en been; ,,Het ligt hier regelmatig bezaaid met lachgaspatronen. Als je belt, ruimt de gemeente het binnen een paar dagen op, maar binnen de kortste keren is het weer raak. En dan hebben we het er maar niet over wat hier nog meer verhandeld wordt, zo is de naam Handelskade niet bedoeld.’’