Volledig scherm
Sara Verbrugge wordt onderzocht in het Sophia Kinderziekenhuis. © AD

Dordtse stichting Voor Sara haalt specialisten naar Nederland voor congres

De Dordtse stichting Voor Sara haalt twintig vooraanstaande wetenschappers en artsen uit de hele wereld naar Nederland voor een congres over de spierziekte MDC1A. De stichting hoopt op die manier stappen te zetten naar een behandeling van de ongeneeslijke ziekte.

Dat congres vindt op 15, 16 en 17 november plaats in Maastricht. Veelal achter gesloten deuren gaan de deskundigen met elkaar in gesprek om hun kennis over de zeer zeldzame ziekte, waar tot nu toe geen behandeling voor is, met elkaar te delen. De bedoeling is dat zij feedback geven op elkaars onderzoeksresultaten, waardoor zij elkaar verder kunnen helpen.

De stichting werd een aantal jaren geleden opgericht door Bram Verbrugge en Emine Kara. Hun dochter Sara (4) heeft MDC1A. Sinds een aantal jaren wordt geld ingezameld voor onderzoek naar behandeling. Van het benodigde half miljoen is meer dan 420.000 euro binnen. Het onderzoek is inmiddels van start gegaan.

Quote

Wij geloven dat door een nauwere samenwer­king sneller een oplossing gevonden kan worden

Bram Verbrugge

Verbrugge: ,,Onder meer in Canada en Amerika wordt ook onderzoek gedaan, maar tot op heden worden die resultaten niet gedeeld. Wij geloven dat door een nauwere samenwerking sneller een oplossing gevonden kan worden en zijn er trots op dat dat nu gaat gebeuren.’’ Gehoopt wordt dat het congres jaarlijks herhaald kan worden.

Onlangs werd tijdens de benefietdag van de Dordtse stichting bij voetbalvereniging Wieldrecht 16.000 euro opgehaald en zo zijn er nog veel meer grote en kleine acties om geld in te zamelen voor het onderzoek. Kickbokser Rico Verhoeve is ambassadeur van Voor Sara. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!