Volledig scherm
Dan van Leeuwen (midden) in de raadszaal. © Milan Rinck

Dordtse PVV pleit voor tijdelijk holocaustmonument

Als het aan de Dordtse fractie van de PVV ligt, verrijst volgend jaar een tijdelijk holocaustmonument in de stad. Dat moet er volgens de partij komen om te herdenken dat het dan 75 jaar geleden is dat de concentratiekampen werden bevrijd.

Fractievoorzitter Dan van Leeuwen wil tegemoet komen aan een verzoek van het Comité 4 en 5 mei. Dat heeft alle 250 gemeenten met een holocaustverleden gevraagd om zo'n monument neer te zetten om op die manier de landelijke herdenking te ondersteunen.

Bijdrage

Al die monumenten samen vormen volgens het comité dan samen tijdelijk een nationaal monument. De bedoeling is dat ze in januari 2020 geplaatst worden. Aan gemeenten die toehappen wordt een bijdrage van 2000 euro gevraagd voor de realisatie.

Volgens Van Leeuwen hebben nog maar weinig gemeenten dat gedaan. ,,Verbazingwekkend'', vindt hij. Hij dringt er in schriftelijke vragen op aan om medewerking te verlenen aan het initiatief. ,,Het kost relatief weinig geld en Dordrecht is toch ook een stad van de vrijheid.''

De gemeente laat weten niet te kunnen reageren, omdat de brief niet binnengekomen zou zijn. Daardoor is vooralsnog dus onduidelijk of de gemeente al dan niet wil meewerken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Een parkeergarage onder de Spuiboulevard is een duur grapje, maar het onderzoeken waard
    PREMIUM
    COLUMN

    Een parkeerga­ra­ge onder de Spuiboule­vard is een duur grapje, maar het onderzoe­ken waard

    Veel reacties ontving ik naar aanleiding van mijn column van gisteren over de voorgenomen ‘totaalrenovatie’ van de Spuiboulevard. Daarin gaf ik aan dat ik het een gemiste kans van dit gemeentebestuur zou vinden als men ‘gedreven door bouwdrang’ al te drastisch zou overgaan tot het autovrij (of -luw) maken van de Spuiboulevard met de bedoeling hier huizen, appartementen én een nieuw Stadskantoor neer te zetten.