Volledig scherm
Marieke van Leeuwen was tot 2014 de stadsdichter van Dordrecht. © Rinie Boon

Dordtse poëten opgelet: wie weet word je de nieuwe stadsdichter

Een jury moet bepalen wie Dordrechts nieuwe stadsdichter wordt. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Inwoners mogen kandidaten voordragen of zichzelf aanmelden.

Na zes jaar afwezigheid krijgt de stad volgend jaar weer een stadsdichter. Die moet worden gekozen door een deskundige jury tijdens een avond waarop drie geselecteerde kandidaten een gedicht voordragen rond het thema 800 jaar Dordrecht. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat, is aanmelden in november of december mogelijk.

De gemeenteraad vroeg in juli om het stadsdichterschap weer nieuw leven in te blazen. Dordrecht was in 2001 de tweede stad van Nederland die een stadsdichter aanstelde: Jan Eijkelboom. Na zijn overlijden in 2008 volgde Marieke van Leeuwen hem in die functie op tot 2014. 

Vergoeding van 5000 euro

Het college wil de stadsdichter een vergoeding van 5000 euro per jaar geven, plus 2000 euro voor het organiseren van activiteiten. Hij of zij levert daarvoor minstens acht keer per jaar een bijdrage bij officiële gebeurtenissen in de stad.

Het is nog niet bekend wanneer de gemeenteraad een besluit neemt over het voorstel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!