Bas den Braven heeft één van de kamers in zijn huis helemaal ingericht als radioruimte. Hij kan verbinding maken met de hele wereld.
Volledig scherm
PREMIUM
Bas den Braven heeft één van de kamers in zijn huis helemaal ingericht als radioruimte. Hij kan verbinding maken met de hele wereld. © Victor van Breukelen

Dordtenaar Bas den Braven (73) is al jaren voorbereid op een ramp

Wat als iedere vorm van communicatie wegvalt? Internet werkt niet meer en aan je telefoon heb je al helemaal niets. Op zo’n moment vallen de hulpdiensten terug op mensen als Bas den Braven (73). Als radiozendamateur is hij al jaren voorbereid op het ergste van het ergste.

,,Leuk zo’n peperdure portofoon, maar dan moet je wel weten hoe je 'm moet gebruiken als het uur U aanbreekt’’, zegt de Dordtenaar. ,,Je hoeft maar één keer op een verkeerd knopje te drukken en het contact met de buitenwereld is weg.’’ Den Braven is regiocoördinator bij DARES, de Dutch Amateur Radio Emergency Service. Is er een ramp en kunnen de hulpdiensten geen gebruik meer maken van de reguliere communicatiemiddelen, dan komen de zendamateurs in actie. Ze werken dan in opdracht van de veiligheidsregio.