Volledig scherm
Stadsdichter Marieke van Leeuwen schrijft een straatgedicht. © Rinie Boon

Dordrecht wil een kinderstadsdichter, maar wie wordt het?

Wie wordt de eerste Kinderstadsdichter van Dordrecht en ambassadeur van de Bibliotheek AanZet? Dordrecht heeft al een stadsdichter, Marieke van Leeuwen, maar wil daar een jonge stadsdichter aan toevoegen.

De bibliotheek is op zoek naar kinderen tussen 6 en 14 jaar met een talent voor taal en creatief schrijven. En, niet onbelangrijk: de Kinderstadsdichter is niet bang om uit zijn of haar werk voor te lezen aan publiek.

Wie in aanmerking wil komen voor de titel wordt gevraagd om een gedicht te schrijven met het thema 'Mijn wijk, mijn stad, mijn taal'. Het mag een combinatie van die drie zijn, maar een van de onderwerpen mag ook. De inzending, met een motivatie, moet uiterlijk 14 juni ingeleverd zijn via de bibliotheek.

Festival

Een deskundige jury bekijkt alle inzendingen en kiest de winnaar. Op zaterdag 22 juni wordt de Kinderstadsdichter officieel gepresenteerd op het literaire festival Nooit Terug, dat plaats vindt bij Villa Augustus en DordtYart.

De dichter wordt voor minimaal een jaar benoemd. Degene die het uiteindelijk wordt, kan door de bibliotheek en andere organisaties gevraagd worden om een gedicht te schrijven voor evenementen of aan de hand van gebeurtenissen die belangrijk zijn voor kinderen. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor de Kinderboekenweek.

Tweede stad

Wel overlegt de bibliotheek dat altijd, en de Kinderstadsdichter bepaalt uiteindelijk hoe vaak en voor welke gelegenheden hij of zij schrijft.

Alleen kinderen die in Dordrecht wonen of in de stad naar school gaan, mogen zich inschrijven. Het gedicht moet voor 14 juni worden ingestuurd naar events@debibliotheekaanzet.nl, onder vermelding van naam, leeftijd, telefoonnummer en schoolklas.

Dordrecht is niet de eerste stad die een Kinderstadsdichter krijgt. Eerder wees Tilburg er al een aan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!