De A.A. de Haan Stichting heeft 100.00 euro gedoneerd voor de bouw van hospice De Cirkel in Papendrecht.
Volledig scherm
De A.A. de Haan Stichting heeft 100.00 euro gedoneerd voor de bouw van hospice De Cirkel in Papendrecht. © A.A. de Haan Stichting

Donatie van een ton voor hospice De Cirkel

Hospice De Cirkel in Papendrecht heeft een donatie van 100.000 euro gekregen van de Alblasserdamse stichting A.A. de Haan. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van het nieuwe hospice.

De cheque werd aan het bestuur van het hospice overhandigd op de Andoornlaan in Papendrecht, de plaats waar woensdag de bouw van start ging. Naar verwachting kan het tehuis voor terminaal zieken in het najaar in gebruik genomen worden.

Ad van Driel, bestuurder van De Cirkel, is heel dankbaar voor de donatie. ,,Dit is de kroon op het harde werken van alle vrijwilligers.’’ Voor de bouw van het hospice is veel geld nodig, zegt hij. ,,Met deze gift zijn we weer een stapje verder om onze financiële lasten te verlagen. Maar er is nog veel meer geld nodig, want bij de bouw en het gebruik van een hospice komt heel veel kijken.’’

Omarmd

Het hospice krijgt de eerste paar jaar geen overheidssubsidie, zegt Van Driel. ,,Maar het is heel fijn om te weten dat ons initiatief zo wordt omarmd in de regio en dat mensen bereid zijn op deze manier bij te dragen. Geweldig.’’

De stichting A.A. de Haan werd in 1995 opgericht om maatschappelijke initiatieven te steunen. Voordat besloten werd om een ton aan het nieuwe hospice te doneren, heeft de stichting uitgebreid onderzoek gedaan. ,,Wij willen zeker weten dat er een solide organisatie achter zit’’, zegt voorzitter Kees de Bruin, oud-burgemeester van Papendrecht. Hij noemt het bijzonder dat er zoveel vrijwilligers meewerken aan De Cirkel. 

Woensdag kreeg De Cirkel ook al een donatie van 25.000 euro, uit handen van aannemer VORM. Die is verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe hospice.

Te gast om te sterven

In het hospice komen zes bewonerskamers, waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. Zij krijgen dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van thuiszorg, artsen, familie en vrienden. Daarnaast kunnen ze rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers. Inmiddels heeft De Cirkel - dat ook een vestiging in Hendrik-Ido-Ambacht heeft - al zo'n vijftig aanmeldingen van vrijwilligers voor de nieuwe vestiging.

Een artist impression van het te bouwen hospice.
Volledig scherm
Een artist impression van het te bouwen hospice. © Hospice De Cirkel