chemours Dordrecht 11 september 2018
Volledig scherm
chemours Dordrecht 11 september 2018 © Cees van der Wal

De Partij voor de Dieren protesteert woensdag bij Chemours tegen legalisering lozingen GenX

De Partij voor De Dieren (PvdD) protesteert woensdagmiddag tegen de eventuele legalisering van indirecte lozingen van GenX en PFOA voor de poort van het bedrijf in Dordrecht. 

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is voornemens om Chemours een vergunning te verlenen voor het lozen van GenX en PFOA op de Nieuwe Merwede. Hiermee wil ze indirecte lozingen door het bedrijf legaliseren.  De PvdD verzet zich tegen de wat zij noemt ‘vergiftiging met GenX en PFOA door Chemours’ en wil dit laten blijken door een protestactie aan de Baanhoekweg om 15.00 uur. 

Donderdag vindt er over dit onderwerp een debat plaats in de Tweede Kamer. DeSliedrechtse fractie van SGP-ChristenUnie roept collega-raadsleden op zoveel mogelijk aanwezig te zijn in de Tweede Kamer. De partij hoopt dat de actie een positief effect heeft. ,,We willen onze betrokkenheid en bezorgdheid rond de uitstoot van giftige stoffen door Chemours/DuPont duidelijk maken.’’

Neerslag

In 2017 constateerde Rijkswaterstaat dat Chemours vanaf het bedrijfsterrein GenX op de Merwede loosde. Tot die tijd was dit niet bekend. Uit onderzoek bleek, dat de aanwezigheid van de stoffen in het water wordt veroorzaakt door neerslag vanuit de lucht. Via het hemelwater belandt de stof uiteindelijk in de rivier.

Rijkswaterstaat draagt Chemours nu op voor deze lozingen alsnog vergunning aan te vragen. Daardoor wordt het voor Rijkswaterstaat eenvoudiger om te handhaven. De PvdD stelt dat beleid van de provincie, actief terugdringen van lozingen, zo wordt doorkruist. Fractievoorzitter in Zuid-Holland, Carla van Viegen: ,,We maken ons ernstige zorgen over de nadelige gevolgen voor volksgezondheid en milieu. In plaats van vergunning te verlenen voor deze lozing, moet deze worden teruggebracht naar nul. Wij hebben het provinciebestuur gevraagd zich proactief op te stellen in deze onwenselijke situatie en het rijk op te roepen om de vergunning niet aan Chemours te verlenen.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!