Volledig scherm
PREMIUM
De kademuur aan de kant van de Vest. Kennelijk met scheuren. © Bouman Jaap

De kade langs de Spuihaven bij de Vest herinnert aan het roemruchte verleden

DORDT EIGEN-AARDIGVorige week meldde deze krant dat de kade langs de Spuihaven bij de Vest in niet al te beste staat is en gerepareerd moet worden. Delen van de kades op deze plek zijn al meer dan honderd jaar oud en herinneren aan het roemruchte verleden van de Spuihaven.

Ooit was de Spuihaven belangrijk in de stad. Eerst (vanaf driekwart 13de eeuw) als stadsgracht, later ook als haven. Er waren scheepswerven en de haven stond met sluizen in verbinding met de rivieren. Behoorlijk grote schepen, zoals rivierklippers, konden de haven in. Van dat roemruchte verleden is niet veel meer over. Schepen kunnen er na het vervangen van de sluizen door dammen met hevels al lang niet meer komen. Bruggen werden dammen. En toenmalig wethouder Ferdinand van den Oever hield rond 2005 persoonlijk tegen dat er (horeca)scheepjes in de Spuihaven werden gelegd. Die hadden er dan wel in getakeld moeten worden.

  1. Er moet toch een betere plek te vinden zijn voor de kermis?
    PREMIUM
    COLUMN

    Er moet toch een betere plek te vinden zijn voor de kermis?

    Begrijp me goed. Ik heb, buiten dat opgefokte sfeertje dat er soms omheen hangt, hélemaal niks tegen de kermis. Ik ben namelijk écht niet vergeten hoe mooi ik het als kind vond om een rondje in de draaimolen te maken. Hoe enerverend het was om voor het eerst naast mijn vader in de botsautootjes te zitten en hoe heerlijk de poffertjes ter afsluiting smaakten. Dát gun ik alle kinderen in mijn stadje én hun ouders natuurlijk van harte.