Volledig scherm
Brug over de Noord. © Google Streetview

De Brug over de Noord bestaat tachtig jaar en dat wordt gevierd met een gedicht

Het 80-jarig bestaan van de Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht wordt komende maand gevierd met de plaatsing van een plaquette met een gedicht bij de brug. 

Maker van het werk is Anneke Brassinga, die het gedicht bij de inwijding op zaterdag 9 november zal voordragen. De onthulling zelf wordt gedaan door burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam.

De bronzen plaquette is een cadeautje van de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh. Die plaatst sinds 2002 gedichten over het landschap van de Alblasserwaard in dat gebied. ‘Met hulp van subsidieverstrekkers en sponsoren is er inmiddels van vijftien gedichten van prominente Nederlanders te genieten’, laat president Hans Laheij van de Lionsclub in aanloop naar het feestelijke moment weten.

Initiatief

Dat gebeurt volgens hem onder de vlag van twee projecten: Dichter bij de Polder en De Gouden Rand. Dat laatste initiatief werd onlangs aangemeld bij de provincie Zuid-Holland. Die ondersteunt volgens hem initiatieven ‘langs de Erfgoedlijn Waterdriehoek, gevormd door rivieren Merwede, Noord, Oude Maas en hun oevers’, waarbij onder meer het erfgoed wordt beleefd. ‘En De Gouden Rand focust met een zestal gedichten op de visuele en historische kwaliteiten van het dijklint van Kinderdijk tot Boven-Hardinxveld’, aldus Laheij.

De Brug over de Noord werd in 1939 in gebruik genomen. De stalen boogbrug is 300 meter lang en 19 meter breed. Laheij zelf omschrijft het als ‘het wereldwonder van Alblasserdam’. Laheij: 'Een imposante verbinding tussen Rotterdam en Gorinchem. Een sterk staaltje ingenieurswerk, gemaakt door bedrijven uit de streek en een impuls voor de scheepsbouw in het dorp Alblasserdam. Symbool voor nieuwe kansen’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!