De 'omstreden' boom is al zo'n 160 jaar oud. Er is ophef omdat de bewoners hem willen kappen.
Volledig scherm
De 'omstreden' boom is al zo'n 160 jaar oud. Er is ophef omdat de bewoners hem willen kappen. © Bomenstichting

Buurt in verzet tegen kap 160 jaar oude sequoia aan het Kromhout

Vergeleken met de reuzenbomen in Amerika is de 150 jaar oude sequoia aan het Kromhout in Dordrecht een jonkie. Toch is het een van de oudste bomen in de binnenstad. Nu de eigenaren hem willen kappen, komt de buurt in verzet

Toen de kapaanvraag werd gepubliceerd, sloeg de buurt op Facebook alarm en kregen de eigenaren van alles over zich heen. 'Zijn ze gek geworden', 'doodzonde', 'ze moeten zich kapot schamen', zo luidden slechts enkele reacties.

Volgens de eigenaren is de boom 'prachtig en magisch', maar staat hij te dicht op het huis en veroorzaakt hij schade aan de fundering van de woning, de aanbouw, de schutting en het terras. Ze baseren dat op de keuring van het bouwkundig bureau BouwCheck uit 2014, dat adviseerde de boom zo snel mogelijk te laten kappen.

Wortels, naalden en schaduw

Ook hebben de eigenaren en de directe buren last van wortelopdruk, naalden en schaduw en er is gevaar voor blikseminslag en afvallende takken. De buren hebben een steunverklaring ingediend bij de kapaanvraag.

De gemeente heeft een kapvergunning afgegeven. ,,Niet de overlast en de angst voor afbrekende takken, maar de schade aan de woning geeft de doorslag bij het verlenen van de vergunning. Dat weegt zwaarder dan behoud'', zegt woordvoerder Mark Benjamin.

Schitterend

Volgens bewoners van het Kromhout en de Vrieseweg valt het met die schade mee en is daar nooit echt onderzoek naar gedaan. ,,Daarom gaan we bezwaar maken en zoveel mogelijk buurtbewoners mobiliseren. Het is een schitterende boom met een stamomvang van 4,70 meter'', zegt de overbuurvrouw.

In Amerika staan sequoia's of mammoetbomen van duizenden jaren oud met een stamomvang tot wel 30 meter. Volgens de Bomenstichting is de Sequoia in 1860 of 1870 geplant en heeft hij een monumentale status.