Volledig scherm
Het gemeentehuis van Alblasserdam. © Jens Verhagen

Alblasserdam vreest jaarlijks tekort van 2 miljoen: ‘Mogelijk belastingverhoging’

Extreme belastingverhogingen zijn een mogelijkheid om aan dreigende miljoenentekorten te ontsnappen. Dat beeld schetsen burgemeester en wethouders van Alblasserdam de gemeenteraad.

Het college vreest jaarlijkse tekorten van zo’n 2 miljoen euro. Als ze toch al hun plannen willen uitvoeren, moet de onroerendezaakbelasting volgend jaar met 20 procent en het jaar daarop zelfs met 42 procent verhoogd worden.

Spaarpot

Daarmee is niet gezegd dat Alblasserdammers de komende jaren met zulke tariefsverhogingen opgezadeld worden. Er zijn alternatieven. De gemeenteraad kan ook besluiten af te zien van een deel van de gemeentelijke plannen of huidige activiteiten weg te bezuinigen. Daarnaast kan de gemeenteraad een greep in de spaarpot van de gemeente doen. De mogelijkheden daartoe zijn echter beperkt; de provincie accepteert niet dat de begroting vier jaar een tekort vertoont.

De tekorten ontstaan doordat Alblasserdam, net als andere gemeenten, veel meer geld dan voorheen moet uitgeven aan sociale zaken en zorg. De gemeenten dringen er bij het rijk op aan hen daar extra geld voor te geven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!