Volledig scherm
Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing, dat de kerstmarkt organiseert © Qphoto

‘Afgelasting kerstmarkt betekent niet dat we andere keuzes moeten maken als organisatie’

De Dordtse kerstmarkt is dit jaar niet drie, maar twee dagen. Vanwege harde wind is het niet verantwoord het evenement door te laten gaan op zaterdag. Het is de tweede keer in vijf jaar tijd dat de organisatie een dergelijk besluit heeft moeten nemen. 

In 2014 ging de vrijdag van de kerstmarkt niet door, eveneens door stormachtige weersomstandigheden. Windstoten tot 90 kilometer per uur deden de organisatie destijds beslissen de eerste dag van het evenement te cancelen. 

,,Het blijft gewoon een kwetsbaar seizoen’’, zegt Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing dat de kerstmarkt organiseert. ,,Maar tegelijkertijd is het pas twee keer gebeurd in de twaalf jaar dat wij de kerstmarkt organiseren en hebben we één keer besloten te stoppen om 19.00 uur in plaats van 21.00 uur ‘s avonds.’’ Het evenement voor slechts een dagdeel afgelasten is nu geen optie volgens Baaij. De risico’s in verband met het weer zijn heel de zaterdag aanwezig. 

Quote

Je loopt dan het risico dat kramen en handels­waar de lucht in vliegen

Gerben Baaij

In de toekomst uitwijken naar een ander weekend of kiezen voor een andere invulling van de kerstmarkt is wat Baaij betreft ook geen optie. ,,Het betekent niet dat we nu andere keuzes gaan maken.’’

Er wordt voor zaterdag windkracht 5 of zelfs 6 opgegeven, met windstoten die kunnen pieken tot windkracht 7 of 8. ,,Dan is het gewoon niet meer verantwoord’’, laat Baaij weten. ,,Je loopt dan het risico dat kramen en handelswaar de lucht in vliegen.’’