Volledig scherm
Agenten verrichten een aanhouding. © ANP XTRA

Aantal zedenmisdrijven in Zwijndrecht schiet omhoog, flinke daling aantal woninginbraken

Het aantal misdrijven in de Drechtsteden en de gemeente Molenlanden is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven. De politie noteerde afgelopen jaar in totaal 12.760 misdaden, tegenover 12.545 het jaar ervoor.

De verwaarloosbare stijging (1,7 procent) volgt na jaren van stevige daling van het aantal geregistreerde misdrijven. De stagnatie past in het landelijke beeld, waar sprake is van een stijging met 4 procent.

Onderling zijn er tussen gemeenten in deze regio wel verschillen. Zo zijn Sliedrecht en Zwijndrecht plaatsen waar het aantal misdrijven over heel 2019 nog wél af nam. In Sliedrecht ging dat van 713 naar 699, een daling van 2 procent. In Zwijndrecht kelderde het met bijna 5 procent van 1798 naar 1721.

Voor beide Drechtstedengemeenten geldt dat vooral het aantal woninginbraken en diefstallen kelderde. In Sliedrecht van 48 naar 18 en in Zwijndrecht naar 85 naar 57.

Zedenmisdrijven

In laatstgenoemde gemeente vallen, ondanks de algehele daling van de criminaliteit, wel enkele ontwikkelingen op. Zo werden er 25 zedenmisdrijven gepleegd, tegenover tien het jaar ervoor. Een verklaring voor deze toename van 250 procent is de minderjarige aanrander die de gemeente enige tijd onveilig maakte. Hij betastte meisjes en vrouwen en werd in de val gelokt door agentes.

Ook het aantal registraties van moord en doodslag (van drie naar acht) en bedreiging (van veertig naar zestig) nam in Zwijndrecht op flinke wijze toe.

In alle andere gemeenten steeg het totale aantal geregistreerde misdrijven wél. In Dordrecht mondjesmaat van 6327 naar 6409, terwijl Hendrik-Ido-Ambacht al voor het tweede jaar op rij een stijging doormaakte. In 2019 betrof het uiteindelijk 1061 misdaden, een jaar eerder ging het nog 998. Een stijging van ruim 6 procent, waarbij de gemeente al herhaaldelijk heeft gewezen op de groei van Ambacht door Vinexwijk De Volgerlanden.

Ook in Papendrecht was de toename significanter dan over het gemiddelde van heel de regio én ook landelijk. Hier nam het aantal misdrijven meer 10 procent toe van 915 naar 1012.

In de Hoeksche Waard viel eveneens een stijging te noteren. Hier nam het aantal toe van 1823 naar 1939.

Hoe scoort jouw gemeente? Bekijk het hieronder.