Volledig scherm
© AFP

Ontwikkelaar Fortnite geeft 100 miljoen dollar aan prijzengeld weg

De ontwikkelaar van de populaire onlinegame 'Fortnite' - Epic Games - gaat voor in totaal 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) aan prijzengeld weggeven tijdens het eerste competitieve seizoen met het spel. Het gaat om een recordbedrag binnen de e-sport.

De 100 miljoen dollar zal worden gebruikt om de prijzenpot van alle wedstrijden tijdens het seizoen 2018-2019 te vullen, de eerste officiële competitie met het spel. Het gaat om het grootste bedrag ooit binnen de e-sport. 

Voorheen stond het record op in totaal 37 miljoen dollar aan prijzengeld voor competities in 2017 met 'Dota 2'. Het spel van ontwikkelaar Valve heeft wel al een langere geschiedenis binnen de e-sport.

Het in juli 2017 uitgebrachte 'Fortnite' groeide al snel uit tot een van de populairste computergames van het moment. In januari telde het spel meer dan 45 miljoen spelers, volgens Epic Games. 

Eiland

Bij de third-person shooter worden tot wel honderd onlinespelers op een eiland gedropt waar ze wapens kunnen vinden. Doel van het spel is om de tegenstanders uit te schakelen en als laatste over te blijven, terwijl het speelveld almaar kleiner wordt. Het spelgenre wordt ook wel 'battle royale' genoemd. 

Fortnite is enigszins vergelijkbaar met het eveneens erg populaire PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), dat in maart 2017 werd gelanceerd. 

  1. E-sporter Louis: grootverdiener met digitaal kaartspel
    Hearthstone

    E-sporter Louis: grootver­die­ner met digitaal kaartspel

    20 jaar oud, de hele wereld overvliegen en geld verdienen door competitie-gamen. Het is het leven van de 20-jarige Louis Bremers. Onder de noemer ‘Mitsuhide’ verovert hij met het spel Hearthstone de harten van e-sportfans, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. ,,Ik heb mijzelf zeker een half jaar overbelast gevoeld.'' Een interview met een Nederlandse game-celebrity, die je live kan zien tijdens het nieuwe evenement Tweakers Gaming Live.