Bob Maes.
Volledig scherm
PREMIUM
Bob Maes. © Boaz Timmermans

Verdwijning inloopshirts Hoek 2 blijft een mysterie

Column Bob MaesHet zal niet voorkomen in de Nederlandse lijst met cold cases en komt qua impact niet in de buurt van een doorsnee misdrijf. Een mysterie is het wel, die zaak zes jaar geleden en die tot op de dag van vandaag onopgelost is. Wie vervreemdde de inloopshirts van het tweede elftal van voetbalvereniging H.S.V. Hoek en stak ze lukraak in brievenbussen in Axel en Biervliet?

 1. Een gat in een shirtje: Een herinnering
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Een gat in een shirtje: Een herinne­ring

  Waar was-ie ook alweer, de boodschappentas met oude kleren om te verven? Na enig zoeken is-ie daar. Een A-4tje bovenop een stapeltje kleren vertelt me in mijn eigen handschrift dat ik de juiste tas te pakken heb: ‘kleren om te schilderen’. Blij pak ik de tas en kijk wat er onder het papier schuilgaat. Bovenop ligt een van de favoriete shirtjes van Meneer B. Het is een rood shirtje met een karakteristiek gaatje op de linkerborst van het sjekkie dat een vonk verloor. Een merkshirt uit de jaren zeventig als het ware. Ik zie hem met het shirt én de sigaret op het bankje in de zon zitten na een dag in de tuin. We kochten de shirts in Den Haag op de Laan van Meerdervoort. Onverwoestbaar waren ze.
 2. Hoe lang laten we mensen rondlopen met oorlog in hun hoofd?
  PREMIUM
  column Wendy Wagenmakers

  Hoe lang laten we mensen rondlopen met oorlog in hun hoofd?

  Het valt niet goed te praten. Er bestaat geen enkele rechtvaardiging voor het vermoorden van mensen, de schuld bij een ander leggen is laf en oneerlijk. Maar toch. Uit al die berichtgeving over de schietpartijen in Vlissingen en Alblasserdam blijven een paar zinnen hangen. John S. kampte met psychische problemen en kreeg niet de zorg die hij nodig had. Hij waarschuwde zorgverleners al vijf jaar voor de oorlog in zijn hoofd en had verschillende keren gevraagd om opname. Tevergeefs.

Columns