Annemarie van de Vreugde
Volledig scherm
PREMIUM
Annemarie van de Vreugde © Lex de Meester

Romantiek op het vakantiepark

column annemarie van de vreugdeDit jaar besloten we onze vakantie te vieren in Nederland. Voor het warme weer hoef je tenslotte niet meer naar het buitenland en we zagen een treinreis meer zitten dan een Schipholdrama. We gingen naar de Veluwe. Toen we nog met z’n tweeën waren hadden we niet meer nodig dan een lekker bed en een goede douche. Tegenwoordig sjouwen we twee kinderen mee. Die zijn lief, maar veranderen bij vlagen in mokkende hoopjes mens. Zeker als ze hun zin niet krijgen.

 1. Een dag om te malen
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Een dag om te malen

  Zaterdag was het Open Monumentendag en ik had beloofd een tijd aanwezig te zijn bij het Gemaal Boreel in Middelburg. Het is een van de gemalen die Walcheren droog houdt en is bijna een eeuw oud. De ochtend begint in alle vroegte met forse buien. Ik denk nog even te wachten tot het droog wordt, maar al snel wordt duidelijk dat de weergoden van plan zijn nog even door te gaan met het uitstorten van water over het land dat er zolang naar smachtte. Nadat ik in de gauwigheid nog een goot heb schoonmaakt (tip: doe dit bij droog weer), stap ik in de auto. De rondweg Zaamslag biedt uitzicht op watervlaktes waar normaal gesproken velden liggen.
 2. Draagvlak boeren smelt als een ijsje in de zon
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Draagvlak boeren smelt als een ijsje in de zon

  Wie met fikkend stro, asbestafval én steun van nieuwe beste vrienden als Trump, Fox News en Le Pen snelwegen blokkeert, heeft geen vijanden meer nodig. Hoezo is dat niet intimiderend en extreemrechts? Als het draagvlak voor de boerenzaak nu niet sneller smelt dan een ijsje in een hittegolf, dan hebben de redelijken mazzel. Je zou van de anarchistische agrariërs en hun dreigementen morgen nog veganist worden.
 3. Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is

  ‘Noord-Beveland’ neem je niet even mee naar het strand. Het boek over ‘peeland’, dat vandaag verschijnt, is van het formaat terrastegel. Dat is ook nodig om een ,,experimenteel totaalboek’’ te maken, zegt uitgever Matty Verkamman in Kats. Uit een eerdere, succesvolle proef met het nog omvangrijkere en dure ‘Tholen’ put hij de hoop dat ook ‘Noord-Beveland’ zal aanslaan. Vermoedelijk ben ik niet de enige die verbaasd is dat er over het verstilde, strak gelijnde en - sorry, sorry - saaie Noord-Beveland zoveel te vertellen valt. Een kwestie van grondige, onthaaste journalistiek en prachtige fotografie.