Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Loslaete

StreektaalWat wone wulder toch in ’n moôi stik van Nederland in wat bin d’r vee aordihe maansen. Bie mien op ’t durp is t’r nog vee sociaols te maarken. Nie dat de Renissenaers achter de raemen zitte te gluren, zô van: wat doet dat maans noe? Wae zou ze naer toe gae? Gaet ze naer de bejaerdensoos? Neênt, mâ ze dienke wè: ik è bure â zô lank nie ezie, ze zâ toch nie ziek weze? Lae’k mâ ’s gae kieke. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Blaftaks
  PREMIUM
  Column Willem van Dam

  Blaftaks

  Een hondenbaan? Welnee meneer, integendeel, het is een prachtbaan; ‘je bent lekker vrij en je komt nog eens onder de mensen'. Jaren geleden mocht ik voor een reportage voor deze krant een poosje meelopen met een controleur der hondenbelastingen te Vlissingen. Voor de grootste en gemeenste Duitse herder was hij niet bevreesd, de blaf van een bouvier herkende hij al van verre en geen illegale teckel bleef voor hem verborgen. In één jaar tijd betrapte hij maar liefst 114 ‘zwarte’ blaffers - wat zeg je me daarvan?
 2. Waaghalzen stonden tot hun navel in het Noordzeewater
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Waaghalzen stonden tot hun navel in het Noordzeewa­ter

  We zijn het snel eens. Droog, te droog. Mijn gespreksboer kijkt nog wel tevreden naar zijn wapperende wintertarwe. Die groeit sappig groen naar een gele zomer. Maar voor de rest? Alles wat de afgelopen weken gezaaid en geplant is heeft water nodig. Bieten, aardappelen – het is nog te vroeg om alarm te slaan. Maar een buitje of wat meer? Op erf en land wordt er hier en daar al een schietgebedje gedaan.

Columns