Boaz Timmermans/Fos Fotografie
Volledig scherm
PREMIUM
© Boaz Timmermans/Fos Fotografie

Hoe je ‘een krauw’ dan noemt? ‘Een kras’

column elodie kintIk heb nooit echt dialect gesproken. Althans, niet bewust. Met een borreltje achter de kiezen, tijdens carnaval op de Grote Markt in Hulst, durf ik wel eens plat te praten en gezellig mee te doen met de meute. Maar verder poets ik mijn Zeeuws-Vlaamse tongval het liefst zoveel mogelijk weg. Niet omdat ik me ervoor schaam, maar omdat het nou eenmaal iets makkelijker communiceert als je in de Randstad woont.

 1. Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!
  PREMIUM

  Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!

  Wie mij kent, weet dat ik redelijk wat geduld heb. Toen ik echter een interview met een GGD-directeur las waarin hij zei dat het prikken dit keer nóg(!) efficiënter ging, verslikte ik me in mijn volkoren boterham. Verderop zei hij ook nog dat mensen een beetje flexibel moesten zijn bij het maken van een afspraak voor de boostervaccinatie. Met het schuim om de mond schreeuwde ik tegen mijn cappuccino: ,,Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!” Vanwaar deze tirade tegen een voor mij volstrekt onbekende meneer?
 2. The Beatles: Get Back sleurt je terug in de tijd
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  The Beatles: Get Back sleurt je terug in de tijd

  The Beatles: Get Back over de nadagen van de meest invloedrijke band ter wereld, sleurt je onherroepelijk terug in de tijd. Al in de eerste van de 470 minuten lange documentaire op Disney Plus van regisseur Peter Jackson (Lord of the Rings en They Shall Not Grow Old) ben ik weer in 1964. Alle vermaningen van onze ouders ten spijt stonden mijn broertje en ik en alle jochies uit onze straat aan de Amstel om een glimp van de Fab Four op te vangen. De plekken langs de rivier waar we John, Paul, George en zieke Ringo-vervanger Jimmy Nicol heel even aanstaarden, kan ik blindelings vinden.

Columns