Bob Maes
Volledig scherm
PREMIUM
Bob Maes © Boaz Timmermans

Deze mutten weet niet wat ‘grôôs op Zeeland’ betekent. Kom ik nu van Lillo?

Grôôs op Zeeland, kopte deze krant gisteren op de voorpagina van de Zeeuwse sectie. Op de foto liepen mannen, vrouwen en kinderen in traditioneel Zeeuwse klederdracht. Het bleek een initiatief te zijn van Het Polderhuis in Westkapelle. Op tweede pinksterdag moeten alle Zeeuwen eeuwenoude kleding aantrekken om te laten zien dat ze blij zijn in Zeeland te wonen. De bedrijfsleider had uit heel de provincie reacties gehad van mensen die zich de mode van de voorouders lieten aanmeten en daar online foto’s van deelden onder de hashtag #groosopzeeland.

  1. Een documentaire over Oranje; daar zou ik wel voor gaan zitten
    PREMIUM
    Column Barry van der Hooft

    Een documentai­re over Oranje; daar zou ik wel voor gaan zitten

    In aanloop naar het EK voetbal hebben ze bij de NOS een speciale podcast gemaakt. Er wordt teruggeblikt op de EK’s van Oranje uit het (recente) verleden, te beginnen bij de succesvolle editie van 1988. De afleveringen zitten vol met mooie verhalen, prachtige anekdotes en (voor mij) onbekende details. Nooit geweten dat Michael Jackson vrijwel zeker op de tribune zat in Hamburg, tijdens de halve finale tussen Nederland en West-Duitsland.
  2. Gesloopt! Het raadhuis, één van de parels van de naoorlogse herbouw
    PREMIUM
    column jan van damme

    Gesloopt! Het raadhuis, één van de parels van de naoorlogse herbouw

    Maak je meteen van je neus, dan kun je wachten op de sussende volzinnen. De soep wordt niet zo heet gegeten, je krijgt nog alle ruimte om mee te praten. In mijn jonge jaren was ik nog weleens geneigd die uitsteltactiek voor waar aan te nemen. Tot plotseling toch die autoweg in de voortuin van een eeuwenoude vliedberg werd gelegd, tot de dijkverzwaring inderdaad enkele meters breder uitviel en die monumentale waterschapswoning eraan moest geloven.
  3. Eet Zeeuws, eet een paptaart
    PREMIUM
    COLUMN JAN VAN DAMME

    Eet Zeeuws, eet een paptaart

    Nee, de bolus gaat het niet maken. Dat las ik gisteren in deze krant. In het Zeeuwse kun je met het niet bijzonder smakelijk ogende baksel nog wel goede sier maken. Maar daarbuiten... Een exportproduct is het niet. En zal het nooit worden als ik de hedendaagse bakkers goed beluister. Zo’n gedraaide en besuikerde deegrol moet je vers eten. Dagvers. In plastic verpakt met een houdbaarheidsdatum wordt de smaakbeleving geweld aangedaan en ga je er in Amsterdam, of welke wereldstad ook, geen potten mee breken. Zelfs niet als je er een flinke laag roomboter op smeert.

Columns