1. Die verschrikkelijke protesten
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Die verschrik­ke­lij­ke protesten

  Maatschappelijke onvrede. Altijd klagen de mensen, het is nooit goed. Herinner je je die verschrikkelijke protesten, het verzet van de kunstenaars, elf jaar geleden? Wat een toestand. Elke dag die relschoppers op het journaal. Wat was er gebeurd? Het minderheidskabinet van VVD en CDA, met “gedoogsteun” van een partij die ze even later alweer spuugzat waren, bezuinigde tweehonderd miljoen op de kunstsector, en politici van die partijen deden geen moeite hun leedvermaak en minachting voor kunst te verbergen. Kostelijk was dat!
 2. Speciaalbier en schone schijn op het terras
  PREMIUM
  column annemarie van de vreugde

  Speciaal­bier en schone schijn op het terras

  Een zondagmiddag op het terras. De sfeer is uitgelaten. Een gevoel van op voorhand spijbelen van de aankomende week. Dat de maandag met werk en werkelijkheid al zachtjes tegen de deur schopt vergeten we voor het gemak. Zeker naarmate er meer drank vloeit. Op het terras lijkt het ophouden van de schijn als vanzelf te gaan, we hebben het heerlijk met z’n allen. Ieder veilig achter zijn eigen façade.
 1. Draagvlak boeren smelt als een ijsje in de zon
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Draagvlak boeren smelt als een ijsje in de zon

  Wie met fikkend stro, asbestafval én steun van nieuwe beste vrienden als Trump, Fox News en Le Pen snelwegen blokkeert, heeft geen vijanden meer nodig. Hoezo is dat niet intimiderend en extreemrechts? Als het draagvlak voor de boerenzaak nu niet sneller smelt dan een ijsje in een hittegolf, dan hebben de redelijken mazzel. Je zou van de anarchistische agrariërs en hun dreigementen morgen nog veganist worden.
 1. Zomer, de haag en het graan
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Zomer, de haag en het graan

  De vakanties zijn nu overal begonnen. Het zuiden is de laatste regio die zuchtend en steunend aansluit in de rij van de gespreide vakanties. Met steeds extremere temperaturen is het misschien toch eens wijs om dat onder de loep te nemen. Op het werk hebben ook steeds meer collega’s hun afwezigheidsassistent aangezet. Mijn vakantiegevoel beperkt zich voorlopig tot tuinklussen in het weekend. Vandaag heeft de heg prioriteit, een forse klus.
 1. Aangenaam wonen in een plant
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Aangenaam wonen in een plant

  Goh, ons huis is opeens een echte plant. Nee, geen gewas, maar een bedrijfje in elektriciteitsopwekking. De keuze uit de voertaal van onze nieuwe zonnepanelenapp bestond namelijk uit Chinees of Engels. Onze plant met achttien panelen draait op het ogenblik best lekker, we hebben sinds de installatie medio juni al bijna 500 euro verdiend, zonder te zweten. Als tijdelijke, zakelijke zonnepanelenhouders krijgen we ook nog de btw terug. Waarvoor dank aan iedere medebelastingbetaler. U begrijpt, de mediahysterie over wat warmer weer ging totaal aan ons voorbij.
 1. Het laatste wat ze zagen waren haar vrolijk flapperende fietstassen
  PREMIUM
  Column Marco Kamphuis

  Het laatste wat ze zagen waren haar vrolijk flapperen­de fietstas­sen

  Van Vlissingen naar Vrouwenpolder is een eind fietsen, met vroeg of laat tegenwind. Gelukkig kan ik me verschuilen achter de rug van mijn vrouw, die alle bergen van de Tour de France met speels gemak heeft bedwongen. Ooit kwam een vriend van ons trots vertellen dat hij de Mont Ventoux vanuit Bédoin had beklommen. ‘Wat was jouw tijd?’ vroeg hij mijn vrouw. Ze probeerde de vraag te ontwijken, maar hij drong aan; sommige mensen zoeken het gevaar nu eenmaal op. Mijn vrouw noemde dus eerlijk haar snelste tijd. Sindsdien staat de racefiets van die vriend onaangeroerd in het schuurtje.
 2. Mag het ietsje meer maar ook ietsje minder?
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Mag het ietsje meer maar ook ietsje minder?

  Ik las zojuist een respectabele Duitse krant. Het brengt de broodnodige perspectiefwisseling. Maar het bracht ook het zorgelijke nieuws dat ik al eerder hoorde. In Duitsland verwacht iedereen van de politici daar dat Poetin de gaskraan na het jaarlijkse onderhoud van gaspijplijn Nordstream 1 niet meer open zal zetten. Er wordt daar openlijk over gepraat door alle politici. Omdat de toevoer al werd afgeknepen, staat het Duitse gasbedrijf inmiddels op omvallen.