1. Verdronken (2)

  Verdronken (2)

  Ik was dus in het Verdronken Land van Saeftinghe (zie column vorige week). Ik, met mijn laarzen en mijn echtgenoot. Afgezien van een verdwaald schaap en onzichtbare vogels waren we alleen daar. Bang dat wij ook zouden verdwalen waren we echter niet. Daarvoor behoedden ons immers de witgestipte routepaaltjes. Nee, woest avontuurlijk was het echt niet hier. We hadden ons weer wat te veel voorgesteld van de werkelijkheid. Alleen de gedachte dat zich onder onze voeten complete dorpen bevonden zorgde voor enige opwinding.
 1. In 't Zeeuws-Vlaams
  column Jan van Damme

  In 't Zeeuws-Vlaams

  Dat overkomt me nou zelden. Als je iemand niet goed kent, dan houd je het aan de telefoon over het algemeen veilig in net Nederlands. Of wat daarvoor doorgaat. Gisteren belde ik Zeeuws-Vlamingen, die bij de première van de film 'Weg van jou' in Amsterdam waren geweest. Elke keer was het hetzelfde liedje. 'Ha Jan, oe is't?' Alsof we elkaar dagelijks, wekelijks, in elk geval vaak aan de toog treffen. Bij mij gaat er met zo'n openingszinnetje een knop om en zit ik een half uur in het West-Zeeuws-Vlaams te praten.
 1. Motto
  column

  Motto

  Het pad van een columnist gaat niet altijd over rozen. Ik schreef gisteren eerst een stukkie over het enige onderdeel van het regeerakkoord dat nog niet was uitgelekt. Het verplichte bezoek aan het Rijksmuseum, een proef met legale wietteelt, belastingverlaging voor de middeninkomens, de gekozen burgemeester, de aflosboete; alles lag al op straat, behalve het motto. Dan hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag tenminste nog één verrassing in petto, dacht ik. Ik had de laatste punt nog niet gezet of ja hoor, ook het motto was bekend.  De verdediging van het Nederlands elftal is verdorie nog niet half zo lek als het formatieteam van deze vier partijen..

Columns