Volledig scherm
© EPA
0
EINDE
1
  • Steven Bergwijn 24'

Zuinig PSV kan volgende ronde ruiken na plichtmatige zege

Na de eerste van twee wedstrijden tegen FK Haugesund heeft PSV uitzicht op het bereiken van de laatste voorronde van de Europa League. Aan de Noorse kust wist de ploeg van trainer Mark van Bommel nog niet te overtuigen, maar wel te winnen: 0-1.

Door Max van der Put

PSV begon nerveus aan de wedstrijd. Haugesund kreeg al snel een aantal corners, waarbij PSV na de derde met de schrik vrij kwam toen de bal van dichtbij tegen Jeroen Zoet aangeschoten werd. En na een kwartier had Pablo Rosario al de eerste gele kaart te pakken.

Na de eerste hoekschop van PSV, genomen door Gastón Pereiro, maakte een van de Noren hands, maar scheidsrechter Mataj Jug uit Slovenië wuifde het voorval weg. Langzaam maar zeker kwam PSV beter in de wedstrijd. Pereiro zorgde voor het eerste doelgevaar van de Eindhovenaren. Zijn krulschot werd stijlvol uit het doel geranseld door keeper Helge Sandvik.

In de 23ste minuut kreeg PSV dan toch een penalty, hoewel het dit keer maar de vraag was of er hands werd gemaakt in het strafschopgebied. Steven Bergwijn hield zijn hoofd koel en stuurde vanaf de strafschopstip Sandvik de verkeerde kant op: 0-1. Het doelpunt gaf het tot dan bleke PSV wat kleur op de wangen; de ploeg ging iets brutaler spelen en liet de thuisploeg minder vaak in de buurt van Jeroen Zoet komen. Donyell Malen, die ook op de bon werd geslingerd vanwege een hoog geheven been, was na een rush in de 40ste minuut dicht bij de 0-2, maar zag zijn inzet nog net gekeerd door de keeper.

Klus klaren

Van Bommel zag geen aanleiding om in de rust wisselingen aan te brengen in zijn ploeg. De eerste hoekschop in de tweede helft was weer voor de gastheren, de eerste kans nu voor PSV. Malen zag zijn inzet voorlangs gaan. Na een uur spelen voerde de PSV-coach gelijktijdig twee wissels door: Cody Gakpo en Hirving Lozano kwamen in het veld voor Gaston Pereiro en de onzichtbare Bruma. Vanaf dat moment speelde Steven Bergwijn ‘op tien’.

Hoewel beide ploegen de aanval bleven zoeken, werden beide doelmannen nauwelijks nog op de proef gesteld. Kort voor tijd mocht Jorrit Hendrix nog invallen voor Erick Gutierrez. PSV neemt dus een nipte voorsprong mee naar Eindhoven en moet daar volgende week donderdag in staat zijn de klus tegen het dappere FK Haugesund definitief te klaren. Dat duel begint om 20.30 uur.

Erick Gutiérrez in duel.
Volledig scherm
Erick Gutiérrez in duel. © BSR Agency