Volledig scherm
Willekeurige Zenit-fans tijdens het EL-duel met RB Leipzig. © REUTERS

Zenit duel zonder fans vanwege racisme

Zenit St. Petersburg moet de eerstvolgende Europese wedstrijd achter gesloten deuren spelen. De Russische club kreeg die straf van de UEFA vanwege racistische uitlatingen van fans in het duel met RB Leipzig. Zenit moet bovendien een boete van 70.000 euro betalen. 

De harde kern van Zenit liet racistische spreekkoren horen en gooide tal van voorwerpen richting het veld. De supporters hadden het voroal op de geblesseerde Naby Keita gemunt. 

Eerder bestrafte wereldvoetbalbond FIFA Russische fans vanwege racisme tijdens het oefenduel met Frankrijk. 

Waarnemers zijn bij het komende WK in Rusland bevreesd voor wangedrag van Russische fans, vooral ook op racistisch gebied. De UEFA heeft in het recente verleden diverse straffen moeten opleggen wegens onder meer oerwoudgeluiden in het stadion.

De tuchtcommissie van de UEFA deelde een waarschuwing uit aan FC Barcelona. De supporters van de Spaanse club hadden in de thuiswedstrijd tegen AS Roma in de kwartfinales van de Champions League (4-1) met ballonnen gegooid.

Volledig scherm
Naby Keita (rechts) is Leandro Paredes van Zenit te snel af. © AFP
  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.