3
EINDE
1
  • Cristiano Ronaldo 25' 88' 90'
  • Ricardo Rodríguez 57'

Uitblinker Ronaldo schiet Portugal met hattrick naar finale Nations League

VideoPortugal ontdeed zich vanavond pas laat van de taaie Zwitsers. Superster Cristiano Ronaldo schoot kort voor tijd tweemaal raak: 3-1. Portugal speelt zondag in eigen land de finale van de Nations League tegen Nederland of Engeland.

Volledig scherm
Cristiano Ronaldo is de absolute uitblinker met een hattrick. © BSR Agency

Voor een aflossing van de wacht is het nog te vroeg. Veel te vroeg, zo bleek in Porto. De Portugese voetbalfans gingen in het Estádio Do Dragao eens goed zitten voor het officiële debuut van het 19-jarige wonderkind João Felix in de Portugese nationale ploeg. Maar de halve finale van de Nations League bleek toch weer het podium voor de oude meester, de 34-jarige aanvoerder Cristiano Ronaldo, die driemaal scoorde.

Volledig scherm
Cristiano Ronaldo was met drie goals de held van de natie. © EPA

De held van de natie kogelde voor rust een vrije trap langs de Zwitserse muur én keeper Yann Sommer. Even later legde de nummer 7 op weergaloze wijze verdediger Kevin Mbabu tweemaal achter elkaar in de luren en met het rustsignaal in zicht, zette hij ook nog zijn gedoodverfde opvolger João Felix alleen voor Sommer. Dat CR7 aanvankelijk nog een fraaie kans op 1-0 om zeep had geholpen, werd hem wel vergeven door het enthousiaste publiek in het stadion van FC Porto.

En João Felix dan? De ‘shootingstar‘ van Benfica leek last te hebben van plankenkoorts. De jongeling bleef bij zijn vuurdoop onopvallend en werd halverwege de tweede helft vervangen.

Bekijk hier hoe Ronaldo in de laatste minuut zijn hattrick compleet maakt.

Volledig scherm
Scheidsrechter Felix Brych geeft Zwitserland een penalty na raadplegen van de VAR. © EPA

Portugal en Zwitserland maakten er zeker geen saaie wedstrijd van. Al was het aan arbiter Felix Brych en de eveneens Duitse VAR Christian Dingert te danken dat na het rustsignaal alle veldspelers de kleedkamer mochten opzoeken. Ronald Koeman antwoordde een paar uur voor de wedstrijd op een vraag of Engeland ‘vies zou gaan spelen’ tegen Frenkie de Jong nog schouderophalend. Er was tegenwoordig een VAR, stelde Koeman. Over de schreef gaan, zo doceerde de bondscoach van Oranje, is niet meer aan de orde in het hedendaagse voetbal.

Maar de manier waarop Bruno Fernandes vroeg in de wedstrijd de Zwitser Kevin Mbabu overhoop schopte, had een zware sanctie van de arbitrage verdiend. Brych trok niet eens gele kaart. De wraak van Granit Xhaka, die met zijn noppen bovenop de voet van Nelson Semedo ging staan, mocht er ook zijn. Maar ook nu vonden Brych en zijn televisie kijkende landgenoot het blijkbaar allemaal prima.

Dat er weldegelijk iemand meekeek, bleek na rust. Semedo liet Steven Zuber struikelen, maar Brych floot niet voor een Zwitserse penalty. Die gaf hij wel in de daaropvolgende aanval aan Portugal toen Bernardo Silva werd gevloerd. Na interventie van de VAR kreeg Zuber alsnog een strafschop en werd die van Portugal genadeloos geannuleerd. Ricardo Rodriguez schoot het buitenkansje binnen: 1-1. Cristiano Ronaldo zorgde met treffer 87 en 88 in de nationale ploeg echter in de slotminuten voor 2-1 en 3-1.

Volledig scherm
Christiano Ronaldo, Bernardo Silva en Nelson Semedo vieren een feestje na het bereiken van de Nations League. © BSR Agency
Volledig scherm
Wonderkind João Félix kende een anoniem optreden. © BSR Agency
Volledig scherm
Portugal - Zwitserland © AD Sportwereld