Volledig scherm
Het stadion in Bakoe waar de finale van de Europa League wordt gespeeld. © EPA

UEFA helpt Engelse fans naar Bakoe

De UEFA gaat de supporters van Arsenal en Chelsea helpen om naar Bakoe te komen. De twee ploegen uit Londen treffen elkaar op 29 mei in de finale van de Europa League, maar de reis naar de hoofdstad van Azerbeidzjan blijkt bijzonder duur en lastig. 

,,Het spijt ons heel erg dat jullie fans zoveel problemen ondervinden bij het organiseren van hun reis naar Bakoe’', schrijft de UEFA in reactie op een boze brief van Arsenal. ,,Onze experts willen de supporters graag helpen om, samen met de clubs, goedkopere oplossingen te vinden.‘’

Arsenal had donderdag een open brief aan de UEFA gestuurd, waarin het de keuze voor het verre Bakoe (op 5,5 uur vliegen van Londen) als speelstad ‘onacceptabel’ noemt. ,,Dit mag niet meer gebeuren. De keuze van de UEFA voor een stad waar zo beperkt op gevlogen wordt, is niet goed. De belangen van supporters moeten voortaan ook meegenomen worden in die keuze.” 

Arsenal vindt ook dat er veel te weinig kaartjes beschikbaar worden gesteld voor de fans. Beide clubs kregen 6000 kaartjes, terwijl het stadion plaats biedt aan bijna 70.000 mensen.

De federatie toont begrip, maar benadrukt ook geen steden te willen uitsluiten van de huisvesting van Europese finales op basis van hun geografische ligging. ,,De toewijzing gebeurt altijd al jaren eerder. En het was toen moeilijk te voorspellen dat twee Engelse clubs uit Londen deze finale zouden spelen. Het verleden leert ons ook dat het bij finales van de Europa League heel wisselend is hoeveel fans meegaan. Het zou natuurlijk ideaal zijn om alle tickets pas in de verkoop te doen als de finalisten bekend zijn, maar dat is vanwege de complexiteit en veiligheid niet mogelijk.’’