Volledig scherm
Frenkie de Jong © BSR Agency

Ten Hag: Frenkie de Jong is fit genoeg voor Real

Ajax maakt zich op voor de grootste wedstrijd sinds járen, morgenavond in de achtste finale van de Champions League tegen Real Madrid. Met Frenkie de Jong die fit genoeg lijkt om te spelen.

Door Daniël Dwarswaard

Zo in aanloop naar het klassieke affiche Ajax-Real Madrid valt ook vaak de clubnaam Bayern München. Juist in de twee wedstrijden tegen de Duitse grootmacht liet Ajax voor de winterstop zien hoe goed het kan voetballen. Het is de houvast die Ajax zoekt in een tijd dat het totaal niet loopt. Ergens bederft dat natuurlijk de voorpret die hoort bij Ajax-Real Madrid. Al ziet trainer Erik ten Hag er ook iets positiefs in. Of het de ideale wedstrijd is om weer eens te laten zien wat Ajax waard is? ,,Wat de laatste weken is gebeurd, wil niemand. Maar geen enkele ploeg gaat alleen maar in een stijgende lijn. Daar moeten we mee dealen. De tegenstander motiveert enorm. Een wedstrijd in de achtste finale van de Champions League. Daar moeten we vooral van genieten.’’

De massaal aanwezige Spaanse pers was uiteraard benieuwd hoe Ten Hag aankijkt tegen Frenkie de Jong. Weer zullen de ogen gericht zijn op de middenvelder die vanaf aankomende zomer voor FC Barcelona speelt, de grote aartsrivaal van Real Madrid. Afgelopen weekend viel De Jong in de dramatisch verloren wedstrijd tegen Heracles Almelo vlak voor tijd uit. Maar Ten Hag gaat ervan uit dat de middenvelder morgenavond in de Johan Cruijff Arena beschikbaar is. En tegen de Spaanse journalisten: ,,Natuurlijk zal hij zich willen laten zien, maar dat geldt voor alle spelers. De tegenstander daagt enorm uit. Daar kijken we naar uit.’’

Wisselvalligheid

Ten Hag heeft nog steeds het idee dat Ajax dit seizoen dichterbij de Europese top is gekomen. ,,Dat hebben we ook laten zien”, stelde hij. ,,Al is Real natuurlijk favoriet. Maar het is een tegenstander die enorm uitdaagt. Bij ons moet de wisselvalligheid er weer uit. Tegen Heracles en Feyenoord waren we ondermaats. Tegen VVV en in de eerste helft tegen Heerenveen was het weer goed. Geen enkele ploeg houdt een stijgende lijn. Maar wij moeten hier sterker uitkomen.”

Zoals gewoonlijk zei Ten Hag niet met welke spelers hij gaat starten. Het lijkt er op dat David Neres weer een kans krijgt vanaf het eerste fluitsignaal. De Braziliaan speelde begin oktober misschien wel zijn beste wedstrijd in het shirt van Ajax tegen Bayern München. Daarna moest de snelle vleugelspeler het vooral doen met invalbeurten. Toch mocht hij in de winterstop niet voor ruim 40 miljoen euro en een gigantisch jaarsalaris naar de Chinese competitie vertrekken. ,,Het is een optie om met hem en Dusan Tadic in de spits te starten”, zei Ten Hag. ,,Maar Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar zijn ook goede spitsen. We hebben meerdere mogelijkheden.”

Volledig scherm
© Erwin Spek/Soccrates

Tijdens de persconferentie benadrukte Dusan Tadic dat Ajax woensdag het eigen spel moet spelen, en ook moet genieten van de wedstrijd tegen Real Madrid. Trainer Erik ten Hag gelooft dat Ajax kan omgaan met de teleurstelling van afgelopen weken: