Volledig scherm
PREMIUM
Virgil van Dijk (rechts). Inzetjes: Romelu Lukaku, Harry Kane en Cristiano Ronaldo. © BSR Agency, Getty, Belga

Lukaku, Ronaldo en Kane, hoe gaat het daar?

Potentiële EK-opstellingenLang was het Nederlands elftal alleen met zichzelf bezig, worstelend met de erfenis van twee gemiste toernooien. Maar nu deelname aan het EK zo goed als zeker is, komt het moment om ook weer naar de concurrentie te kijken op een eindtoernooi.

Volledig scherm
Nederland. © BSR Agency

Door Maarten Wijffels

Tegen de tijd dat het EK begint, zal het Oranje van Ronald Koeman straks twee jaar en twee maanden in de steigers staan. Van de spelersgroep waarmee deze bondscoach in maart 2018 begon, zijn grofweg zo’n zestien spelers sindsdien vast bij de selectie. Dat is verhoudingsgewijs veel als je kijkt naar andere landen waarmee Oranje zich in de zomer van 2020 hoopt te meten.

Natuurlijk zal Koeman de komende maanden open blijven staan voor toptalent dat zich nog aandient, Mohamed Ihattaren van PSV voorop. Maar de algehele koers is duidelijk. Hoe zit dat bij andere landen? Hoeveel vastigheid is er in hun opstelling en selectiebeleid? Staat er een jonge of oude basisploeg? En hoeveel van de kernspelers komen dit seizoen uit in de Champions League?