Volledig scherm
© Getty Images

‘Kwaliteit druipt van Benzema af, toch is er altijd discussie’

Karim Benzema is vanavond de onbetwiste aanvalsleider van Real Madrid in de Johan Cruijff Arena. De 31-jarige Fransman speelt al sinds 2009 voor ‘De Koninklijke’, maar voor fans was hij in al die jaren ook vaak de gebeten hond. Hoe komt het dat hij het zo lang volhoudt bij misschien wel de grootste club ter wereld?

Quote

Karim is een goede gozer die hard werkt en niet zeurt. Je kan hem daarom ook op de bank zitten.

Rafael van der Vaart

Door Tim Reedijk

Natuurlijk, de voetbalwereld is zo veranderlijk als het weer in Schotland. Real Madrid startte moeizaam aan deze voetbaljaargang en ook het begin van Karim Benzema (31) was stroef. Gevolg? Kritiek op de Fransman. Nu ‘De Koninklijke’ onder trainer Santiago Solari de boel weer enigszins op de rit heeft, is het sentiment rondom Benzema ook omgeslagen. ‘Es nuestro 9, Karim es nuestro 9’, galmde het van de tribunes bij de thuiszege van Real op Alavés (3-0). Vrij vertaald: ‘Onze nummer negen, Karim is onze nummer negen’. Benzema balde zijn vuist en toonde die aan het Bernabéu.

Real-voorzitter Florentino Pérez nam het deze week op voor ‘Big Benz’. ,,We gaan geen geld uitgeven om het uitgeven. Ik hoor al jaren dat we een nieuwe spits moeten halen, maar de realiteit is dat we de beste speler al hebben voor die positie”, vertelde hij aan France Football, wijzend op Benzema. Dit seizoen leverde de spits in alle competities achttien doelpunten en zeven assists af in 37 wedstrijden. In zijn tien seizoenen voor de club (inclusief de huidige jaargang) lukte het de oud-speler van Olympique Lyon acht keer om meer dan tien goals in La Liga te maken. Hij is inmiddels de op vijf na meest trefzekere speler aller tijden in het tricot van de Madrilenen.

Overleven

Volledig scherm
Rafael van der Vaart in het seizoen 2009/2010, toen hij teamgenoot was van Karim Benzema. © Cordon Press

Maar toch is het bijzonder. Real Madrid stond in het verleden te boek als koopziek, een club waar je opvolger van buitenaf bijkans al klaarstond als je even niet presteerde. Al hebben de Madrilenen die dubieuze eer inmiddels doorgegeven aan clubs die gedomineerd worden door oliegeld. Maar hoe leg je uit dat een speler die elk jaar mikpunt is van kritiek van de eigen fans al sinds 2009 een gewaardeerde kracht is bij een club met de omvang van Real Madrid? ,,Karim is een goede gozer die hard werkt en niet zeurt. Je kan hem daarom ook op de bank zitten. En als die dan komt, doet hij het wel. Zo kan je overleven”, denkt Rafael van der Vaart, die in het seizoen 2009/2010 teamgenoot was van de Fransman. Maar, zo erkent Van der Vaart, ook zijn beeld van Benzema is ‘wisselend’. ,,De kwaliteit druipt ervan af en hij heeft het altijd goed gedaan, maar toch staat hij ter discussie.

,,Hij is een heel rustige, lieve jongen, daar waar hij volgens mij anders overkomt. Mentaal beresterk en een heel goede speler. Hij is een meevoetballende spits en daar hou ik sowieso van. Hij heeft oog voor anderen en geeft ook assists. Een soort ‘9,5’. Nu Cristiano Ronaldo weg is, moet hij meer verantwoordelijkheid nemen en nu winnen ze ook met 1-3 bij Atlético Madrid. Dat is knap.” Dat Benzema ook vaak kritiek krijgt, wijt Van der Vaart ook aan de opportunistische kant van het wereldje. ,,Ach, we leven vandaag. Als hij vanavond slecht speelt, is het weer niks.”

Intussen koestert Pérez, maar ook Solari de routinier. De immer aanhoudende kritiek ten spijt. ,,Ik hoorde dat de naam Karim gul en vrijgevig betekent’', zei Solari eerder. ,,Zo voetbalt hij ook. Benzema werkt altijd hard en maakt zijn medespelers beter.”

Bekijk hier de wedstrijd van Karim Benzema tegen Atlético Madrid door de lens van Ziggo Sport-cameraman Ben de Graaf: