Volledig scherm
Marc Overmars © BSR Agency

Kassa rinkelt: ruim 90 miljoen euro aan CL-inkomsten

Ajax heeft met het behalen van de halve finale niet alleen in sportief opzicht vooruitgang geboekt. Ook financieel gezien gaat het de Amsterdammers voor de wind. 

Het halen van de halve finale levert Ajax een bonus van twaalf miljoen euro op. Daarmee komt de teller op ruim negentig miljoen euro aan Champions League-inkomsten.

Met het behalen van de Champions League begin dit seizoen verzekerde Ajax zich al van een bedrag van om en nabij 42,5 miljoen euro. Dat bedrag kwam voort uit de startpremie die elke deelnemer krijgt en de miljoenen die de Amsterdammers krijgen op basis van de televisierechten, de nieuwe UEFA-coëfficiëntenlijst voor clubs en de recettes van de drie thuisduels met AEK Athene, Bayern München en Benfica. In de ronden erna kwam daar nog ruim 25 miljoen euro bij. 

Als Ajax weet door te stoten naar de finale gaat het over de grens van honderd miljoen euro aan inkomsten heen. Een finaleplaats van de Champions League levert vijftien miljoen euro op. Kronen de Amsterdammers zich tot winnaar van het miljardenbal, kan het daar nog 7,5 miljoen euro voor bijschrijven. Dat bedrag bestaat uit de bonus van het winnen van de cup met de grote oren en voor deelname aan de Europese Super Cup.

CL-inkomsten Ajax dit seizoen 

Startpremie: 15,25 miljoen euro
Bonussen voor het bereiken van de volgende rondes: 32 miljoen euro
Bonussen voor gelijke spelen en zeges: 11,7 miljoen euro
Bonus coëfficiëntenlijst: 18,8 miljoen euro
Recettes (naar schatting): 10,7 miljoen euro
Televisiegelden: 2,5 miljoen euro
Totaal: 90,95 miljoen euro