Volledig scherm
PSV hoeft maar één voorronde te bereiken om de groepsfase te halen. © Joep Leenen

Kapitaal te verdienen voor PSV en Ajax bij bereiken groepsfase CL

PSV en Ajax hebben een extra motivatie om de voorrondes van de Champions League te overleven. Bij het bereiken van de groepsfase ligt voor alle 32 deelnemers een cheque van 15,25 miljoen euro klaar, maakte de UEFA vandaag bekend. Daar komt nog een torenhoge premie op basis van de coëfficiëntenranking bovenop. 

Het basisbedrag is beduidend hoger dan afgelopen seizoen. Toen moesten clubs zich tevredenstellen met 'slechts' 12,7 miljoen bij een plekje in het hoofdtoernooi.

Bovenop het prijzengeld komen nog de inkomsten uit tv-rechten, tussen de vier en zes miljoen euro. En er is een bonus, gebaseerd op de zogeheten coëfficiëntenranking over de laatste tien jaar. Deze bedraagt voor PSV ongeveer tien miljoen euro. Voor Ajax ligt dat bedrag zelfs nog vijf miljoen euro hoger (Ajax staat 21ste op de Europese ranking, PSV 35ste). En niet te vergeten brengt ook het publiek dat naar het stadion komt nog geld in het laatje.

Voor PSV is het bereiken van de groepsfase dichterbij dan voor Ajax. De Eindhovenaren zijn als kampioen meteen toegelaten tot de vierde (en laatste) voorronde, oftewel de play-offs. Ajax stroomt al in de tweede ronde in, en moet dus drie tegenstanders weten te verslaan.

Plaatsen de Amsterdammers zich voor de derde voorronde, dan is een extra bedrag van 480 duizend euro te incasseren en in de vierde en laatste voorronde is het bedrag nog veel hoger. De verliezer van die laatste horde krijgt liefst 5 miljoen euro, de winnaar gaat naar de groepsfase van de Champions League, met alle voordelen van dien. 

PSV staat bij verlies van de play-off ook niet met lege handen. De Eindhovenaren 'degraderen' dan naar de Europa League en krijgen daar automatisch startgeld van bijna drie miljoen euro.

Kassa

Bij goede prestaties in het hoofdtoernooi gaat de kassa nog meer rinkelen. Een overwinning is 2,7 miljoen euro waard (tegenover 1,5 miljoen vorig jaar). Bij een gelijkspel mag 900 duizend euro op de rekening worden bijgeschreven.

Na de groepsfase zijn er echt kapitalen te verdienen. Het bereiken van de tweede ronde (9,5 miljoen), kwartfinale (10,5 miljoen), halve finale (12 miljoen), finale (15 miljoen) levert een riante bonus op. De winnaar krijgt er nog vier miljoen extra bij.

PSV start pas op 21 of 22 augustus in het toernooi, Ajax al aan het einde van juli.   

Europa League

Ook in de Europa League zijn miljoen te verdienen, al is prijzenpot daar uiteraard wat minder goed gevuld. Bij het bereiken van de groepsfase strijken Feyenoord, AZ en Vitesse een bedrag van 2,92 miljoen euro op.

In de groepsfase wordt een overwinning beloond met 570 duizend euro, een gelijkspel is 190 duizend euro waard. De groepswinnaars krijgen een bonus van een miljoen euro, de nummers twee ontvangen de helft van dat bedrag.

Bekerwinnaar Feyenoord start in de derde (van vier) kwalificatierondes. Vitesse en AZ beginnen al een ronde eerder aan hun Europese avontuur.

  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.