België won maandag op Hampden Park met 0-4 bij Schotland.
Volledig scherm
België won maandag op Hampden Park met 0-4 bij Schotland. © AFP

Grote landen zijn zekerheidjes, Gnabry kan niet stoppen met scoren

De laatste dagen stonden weer bol van het kwalificatievoetbal voor het EK 2020. Hier nog één keer een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen:

België, Spanje en Italië op haar na geplaatst, ook Engeland nog foutloos

Inmiddels kunnen we de eerste drie deelnemers van het EK 2020 wel opschrijven. België, Spanje en Italië pakten de volle buit uit de eerste zes duels. België versloeg San Marino en Schotland, Spanje won nipt in Roemenië en walste over Faeröer heen en Italië pakte twee knappe uitoverwinningen bij Armenië en Finland.

Ook Engeland heeft nog geen fout gemaakt in de kwalificatiereeks. Vier wedstrijden werden gewonnen, waarin Harry Kane telkens trefzeker was. Ook Rusland, Oekraïne, Turkije en Frankrijk mogen langzaam gaan denken aan kwalificatie.

Finland hoopt op stunt

Teemu Pukki (links) scoort tegen Italië (1-2).
Volledig scherm
Teemu Pukki (links) scoort tegen Italië (1-2). © EPA

De ongeslagen status van vijftien wedstrijden is Kosovo kwijt na de 5-3 nederlaag bij Engeland. De Kosovaren scoorden zowaar drie keer tegen de Engelsen (de eerste keer dat dit een land lukt op Engelse bodem sinds 2012, toen Oranje het voor elkaar kreeg), maar stapte zonder punten het veld af. Het laat wel zien dat Kosovo, dat pas sinds 2016 officiële interlands speelt, een ploeg heeft om rekening mee te houden.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Finland, dat er met Premier League-revelatie Teemu Pukki (vijf goals in de Premier League) met twaalf punten uit zes wedstrijden nog altijd prima voor staat. De Finnen verloren maandag met een 1-2 van Italië, maar reden tot paniek is er zeker niet. Ondertussen doen ook verrassingen Armenië, Israël, Noord-Macedonië en Noorwegen in hun groepen nog volop mee voor kwalificatie.

Landen in de problemen

John van 't Schip lijkt met Griekenland kansloos voor kwalificatie.
Volledig scherm
John van 't Schip lijkt met Griekenland kansloos voor kwalificatie. © AFP

Waar het voor sommige landen een mooie interlandweek was, zullen andere landen blij zijn dat het weer voorbij is. Schotland had met goede resultaten in twee thuiswedstrijden vol mee kunnen blijven doen voor plaatsing, maar twee nederlagen maken dat de Schotten het EK zo goed zeker missen.

IJsland leed een pijnlijke 4-2 nederlaag op bezoek bij Albanië. In de strijd met Frankrijk en Turkije stonden de drie ploegen gisteravond nog op twaalf punten. Turkije (tegen Moldavië, 0-4) en Frankrijk (tegen Andorra, 3-0) maakten geen fout, maar IJsland verslikte zich in Albanië. IJsland heeft kwalificatie nog wel in eigen hand, maar makkelijker is het er niet op geworden.

Puinruimen, veel meer zit er niet op voor John van ’t Schip de rest van de kwalificatiereeks. Door een nederlaag en een gelijkspel zijn de Grieken, die er toch al niet zo florissant voor stonden, kansloos voor het EK.

Blikvangers

167 interlands, dat is het onvoorstelbare aantal waarmee kersvers recordinternational Sergio Ramos maandag na de wedstrijd tegen Faeröer (4-0) van het veld afstapte. De Real Madrid-legende staat nu op gelijke hoogte met het aantal interlands van Iker Casillas, een andere legende van de Koninklijke. Ramos is pas 33 jaar en kan het record dan ook nog een stuk scherper gaan stellen.

In de interlandperiode hebben we op veel velden ook weer inbreng van eredivisiespelers kunnen zien. Dusan Tadic speelde met Servië tegen Portugal, Razvan Marin was twee keer basisspeler bij Roemenië en Willem II-spelers Marios Vrousai en Vangelis Pavlidis maakten minuten voor de Griekse ploeg. 
Daarnaast scoorde Deniz Türüc (ex-Go Ahead Eagles) op bezoek bij Moldavië (0-4) de tweede treffer van Turkije.

Sergio Ramos is met 167 interlands (samen met Iker Casillas) recordinternational van Spanje.
Volledig scherm
Sergio Ramos is met 167 interlands (samen met Iker Casillas) recordinternational van Spanje. © BSR Agency

Serge Gnabry

Duitsland ging hard onderuit tegen Nederland en won met hangen en wurgen in Noord-Ierland. Toch was er een lichtpuntje, zeg maar gerust lichtpunt, aan Duitse kant. Serge Gnabry scoorde in beide wedstrijden en staat na tien interlands al op negen doelpunten. Nog nooit kwam een speler zo snel op negen interlandgoals voor Die Mannschaft. Het record van de 71 interlandgoals van Miroslav Klose is nog ver weg voor de 24-jarige speler van Bayern München. 

Serge Gnabry (nummer 20) scoort de 1-0 tegen het Nederlands Elftal.
Volledig scherm
Serge Gnabry (nummer 20) scoort de 1-0 tegen het Nederlands Elftal. © BSR Agency