Volledig scherm
© ANP Sport
4
EINDE
1
  • Reinhold Ranftl 56'
  • Dominik Frieser 60'
  • João Klauss 77' 82'
  • Daniel Schwaab 5'

Europese afgang in Oostenrijk volgende klap voor dolend PSV

PSV is het spoor volledig bijster, zo bleek donderdagavond tegen LASK Linz. De ploeg van trainer Mark van Bommel bakte er werkelijk niets van in Oostenrijk en kreeg met 4-1 opnieuw een stevige draai om de oren.

Door Chris Ottens

Het spel van PSV was voor rust eigenlijk al niet om aan te zien, ook al leverde het toen geen schade op. De Eindhovenaren waren aan de bal erg matig en verzuimden te profiteren van de ruimtes die er lagen. Die ruimtes kwamen er, omdat PSV al vroeg de leiding nam. Dat was wel wat gelukkig: Denzel Dumfries zette de bal voor en raakte de arm van een verdediger van Linz, die buiten de zestien stond. Arbiter Petrescu legde de bal echter toch op de stip.

De stand in groep D

Daniel Schwaab, die samen met Nick Viergever het defensieve centrum vormde, nam zijn verantwoordelijkheid en schoot raak: 0-1. Dat was ook meteen de enige doelpoging van PSV voor de rust, tegenover elf pogingen van Linz. De Oostenrijkers probeerden met een stevige dosis opportunisme een gaatje te vinden en waren ook een paar keer dicht bij de 1-1. James Holland schoot de bal net over en Dominik Frieser zag zijn inzet op de doellijn gekeerd worden door Érick Gutiérrez. PSV mocht ook blij zijn met de 0-1 voorsprong in Linz.

LASK stormt

Na rust was het geluk van het matig spelende PSV op. Cody Gakpo haalde eerst nog wel een bal van de doellijn, maar daarna kwam LASK terecht terug in de wedstrijd. Het was Reinhold Ranftl die als eerste profiteerde van het geschutter in de defensie, hij passeerde keeper Jeroen Zoet, die er opnieuw niet goed uitzag. Even later was er een grote kans voor Dumfries, maar hij schoot de bal na een fraai steekballetje van Mohamed Ihattaren naast het doel van LASK.

Volledig scherm
PSV druipt af na de afgang in Oostenrijk. © ANP Sport

Het bleek geen voorbode op beter voetbal vanuit PSV, dat het spoor volledig bijster is. De 2-1 van Dominik Frieser was exemplarisch voor het gepruts van de laatste weken. Zoet verwerkte de bal maar half en sloeg de bal in de voeten van de aanvaller van LASK, die simpel scoorde.

Aan de bak

Trainer Mark van Bommel bracht daarna Amar Catic voor Ritsu Doan, die net als Armindo Bruma geen moment in de wedstrijd zat. Het mocht allemaal niet meer baten, toen invaller Klauss er in de slotfase ook nog 3-1 en 4-1 van maakte, was het wel klaar. En dus staat LASK nu net als PSV op 7 punten uit 4 duels. PSV zal flink aan de bak moeten om te overwinteren in Europa. Sporting CP won in dezelfde groep namelijk met 0-2 bij Rosenborg.

Volledig scherm
De bank van PSV met links Mark van Bommel, die zijn eerste 'crisis’ als trainer beleeft © BSR Agency