Steven Berghuis juicht na zijn rake strafschop, waarmee hij voor de 3-0 zorgde. Hij gaf ook de assists bij de 1-0 van Luis Sinisterra.
Volledig scherm
Steven Berghuis juicht na zijn rake strafschop, waarmee hij voor de 3-0 zorgde. Hij gaf ook de assists bij de 1-0 van Luis Sinisterra. © BSR Agency

De kleine metamorfose van Berghuis: ‘Het zag er goed uit’

Van eigenwijs en een tikkeltje recalcitrant tot een van de nieuwe leiders van Feyenoord. Ook al is het seizoen nog maar net begonnen, Steven Berghuis lijkt onder Jaap Stam een kleine metamorfose te hebben ondergaan. Aan de hand van de 27-jarige aanvaller won Feyenoord gisteren in de Europa League met verrassend grote cijfers van Dinamo Tbilisi (4-0). Berghuis benutte een strafschop en stond aan de basis van nog eens twee treffers.

,,Vooraf had ik hier ook niet echt rekening mee gehouden, ik ben best verrast door de 4-0. We weten wat er in dit team zit, maar het is er tot dusver nog niet echt uitgekomen”, aldus Berghuis na afloop in De Kuip. ,,Het was iets behoudender dan in vorige wedstrijden en op de juiste momenten maakten we de stap naar voren.”

Quote

Op dit moment wordt het moeilijk ons te meten met Ajax en PSV

Steven Berghuis

Bij afwezigheid van de geblesseerde spitsen Nicolai Jørgensen en Dylan Vente schoof Berghuis door naar de positie van centrale aanvaller. De geboren Apeldoorner had een vrije rol en was in en rond het zestienmetergebied veel aan het ‘zwerven’. ,,Als je op een bepaalde manier wilt voetballen, over de grond, kun je als uitzakkende spits mooi de ruimtes vinden tussen hun middenveld en verdediging. De wisselwerking met Orkun Kökcü, die vlak achter me speelde, verliep lekker. Het zag er goed uit”, oordeelde Berghuis, die vermoedelijk ook de komende wedstrijden in de spits zal voetballen.

Berghuis was niet alleen belangrijk bij de doelpunten, hij was ook druk aan het sturen en coachen. De aanvaller vindt ook dat hij die rol steeds meer op zich moet nemen. ,,Het is nu mijn vierde jaar hier. Ik heb van alles meegemaakt. Je wordt zelf steeds ouder en er komen steeds meer nieuwe jonge jongens bij.”

De verwachtingen rond Feyenoord zijn dit seizoen niet zo hoog. De onverwacht ruime zege op Tbilisi bracht gisteren bij de Rotterdamse fans toch iets van hoop terug. Berghuis: ,,Op dit moment wordt het moeilijk ons te meten met Ajax en PSV. Uiteindelijk hopen we wel langer mee te doen nu. En het spelen van Europese wedstrijden is ontzettend belangrijk, voor zowel de club als voor de spelers. Binnen een aantal jaren moet Feyenoord weer structureel meedoen. Hopelijk kunnen we nu de eerste stappen zetten.”

Bekijk hieronder de reactie van Luis Sinisterra: