1
EINDE
2
  • Isco 60'
  • Gabriel Jesus 78'
  • Kevin De Bruyne 83'

De Bruyne leidt City in Madrid langs Real

VideoManchester City heeft zich dankzij een knappe zege op Real Madrid (1-2) in Estadio Bernabéu een ideale positie verschaft om de kwartfinale van de Champions League te bereiken.

Door Geert Langendorff

Het eerste gefluit van Spaanse fans klonk na een klein kwartier van de tribunes van Estadio Bernabéu. De ergernis kwam niet voort uit onvrede over het spel van Real Madrid, maar over de weinig avontuurlijke tactiek van Manchester City. In mogelijk het laatste uitduel van de Engelse kampioen in Europa voor de straf van de UEFA in werking treedt, probeerde coach Pep Guardiola op onorthodoxe wijze een goed resultaat af te dwingen.

Volledig scherm
© AFP

Verwarring

Volledig scherm
© EPA

Veel lange halen naar voren en weinig splijtende passes. Geen vernuftig samenspel op het middenveld en een opvallend laag baltempo. Guardiola viel van zijn geloof af om Real Madrid in eigen huis in verlegenheid te brengen. De strategie werkte verrassend goed. De Koninklijke, zichtbaar in verwarring gebracht door de spelwijze, zocht tevergeefs naar gaten in de muur van City-spelers.

Trainer Zinedine Zidane zag de geslepen truc van Guardiola duidelijk niet aankomen. Hoe kon hij ook? Kevin De Bruyne en Bernardo Silva vormden de meest vooruitgeschoven spelers, terwijl spits Gabriel Jesus als vleugelback opereerde. De Braziliaan hield zich meer bezig met het tegenhouden van Luka Modric en Isco dan met het creëren van kansen aan de andere kant van het veld.

Levensstijl

Guardiola, voor wie aanvallend voetbal een levensstijl is, kwam voor een gelijkspel naar het stadion van de dertienvoudig winnaar van de Champions League. Of zat er een diepere laag onder de strijdwijze, waarvan José Mourinho zijn handelsmerk maakte? De Bruyne gaf na een minuut of twintig het antwoord. Uit een perfecte steekbal van de Belg scoorde Jesus, uit het niets, bijna.

Real Madrid bleef lang tevergeefs speuren naar een zwakke plek, totdat Karim Benzema met een kopbal doelman Ederson tot een redding dwong. Vinicius zag de rebound te laat aankomen om zijn team alsnog op voorsprong te zetten. Voor paniek bij Manchester City zorgde het moment niet. Pas toen Aymeric Laporte geblesseerd van het veld af hinkte, keek Guardiola voor het eerst zorgelijk.

Volledig scherm
© AFP

Flair

Volledig scherm
© AFP

Manchester City wierp na de rust de schroom van zich af. Ineens gaf het elftal wél gas. De flair keerde terug. Real Madrid kwam steeds meer onder druk te staan. Vooral op Riyad Mahrez kreeg de nummer twee in de Primera División amper vat. Alles leek de kant van de bezoekers op te vallen. Een plotseling verlies van concentratie zette het duel echter op zijn kop. Isco maakte 1-0 na kortsluiting in de defensie van City.

Het cynische geklap van Guardiola leek de voorbode van een triest einde voor zijn ploeg. City bleef echter op dezelfde voet verdergaan met De Bruyne als uitblinker. Al het gevaar begon bij de middenvelder. Uit een voorzet van hem kopte Jesus de gelijkmaker binnen (1-1). Het werd nog erger voor Madrid, toen Dani Carvajal Raheem Sterling onderuit haalde in het strafschopgebied. De Bruyne benutte de strafschop (2-1).

Manchester City geldt hierdoor als grote favoriet om tijdens de return, gespeeld op 17 maart, de volgende ronde te bereiken. Madrid kan dan geen beroep doen op Sergio Ramos. De verdediger kreeg in het slot een rode kaart.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© REUTERS