2
EINDE
0
  • Deyverson 37'
  • Kenedy 90'+3'

Ajax wacht zware opgave na avond vol irritatie bij knokploeg Getafe

Ajax heeft de eerste wedstrijd in Spanje tegen Getafe met 2-0 verloren. De Amsterdammers lieten zich compleet ontregelen. Volgende week wacht een loodzware klus om alsnog de achtste finales van de Europa League te bereiken.

Door Daniël Dwarswaard

In alles liet Getafe zien waar Ajax vooraf zo voor gewaarschuwd was. Een ploeg die werkelijk alles doet om de tegenstander uit het spel te brengen. Klagen, overtredingen maken, maar óók met een enorme dosis energie en agressiviteit spelen. Ajax wist zich in de eerste helft totaal geen raad met de zwerm wespen die over het veld vlogen. Geen moment kregen de Amsterdammers grip op de wedstrijd. Verzorgd spel op balbezit is de manier om Getafe terug te dringen, maar daar was totaal geen sprake van.

Sterker, bijna elke bal naar voren van de Spanjaarden leverde gevaar op. Niet verwonderlijk dus dat het na ruim een halfuur raak was. Deyverson scoorde, vierde zijn feestje en kreeg vanuit het vak met Ajax-supporters een aansteker naar zich gegooid. De Braziliaan ging vervolgens theatraal naar de grond. Het zorgde ervoor dat de vlam in de pan sloeg. Het spel lag enkele minuten stil en Hakim Ziyech maande de meegereisde Ajax-supporters tot kalmte.

Daley Blind en Nico Tagliafico treuren, Allan Nyom viert de 2-0.
Volledig scherm
Daley Blind en Nico Tagliafico treuren, Allan Nyom viert de 2-0. © ANP Sport
Deyverson ligt voor het vak van Ajax en schreeuwt het uit.
Volledig scherm
Deyverson ligt voor het vak van Ajax en schreeuwt het uit. © BSR Agency
Deyverson valt na zijn openingstreffer. Hij werd geraakt door een aansteker.
Volledig scherm
Deyverson valt na zijn openingstreffer. Hij werd geraakt door een aansteker. © Getty Images

Provocaties

Die boodschap wilde Ziyech, die zelf heel matig speelde, ook aan zijn medespelers afgeven. Getafe was er op uit om Ajax te provoceren en slaagde daar prima in. Toen de Franse scheidsrechter Buquet voor rust floot, liep Deyverson nog even bewust langs het uitvak. Hetgeen weer niet op prijs werd gesteld door Ajacieden Lisandro Martínez, Edson Alvarez en keeper Bruno Varela.

Allemaal negatieve energie die de Ajacieden beter in het spel konden leggen. Ajax schoot namelijk in de eerste helft niet één keer op doel, een unicum onder trainer Erik ten Hag. Maar ook na rust waren de spelers van Ajax vooral met randzaken bezig. Ryan Babel kreeg tien minuten na de pauze geel na een overtreding op Allan Nyom. Wat hij vervolgens deed, zie je zelden op een voetbalveld. Hij rolde zelf over het veld om duidelijk te maken dat Nyom zich had aangesteld. Ook het hinken van Nyom werd door de aanvaller van Ajax geïmiteerd.

Babel doet Nyom na.
Volledig scherm
Babel doet Nyom na. © Getty Images

Ajax kwam ook daarna niet meer in het spel. De verhoudingen qua doelpogingen waren een kwartier voor tijd tekenend: 9-0 voor Getafe. Babel kreeg nog een kopkans, maar wilde de bal terugleggen. Invaller Klaas-Jan Huntelaar schoot nog voorlangs. In de blessuretijd viel de uiterst pijnlijke en misschien wel funeste tweede Spaanse treffer. Perr Schuurs leed balverlies en Kenedy schoot via Dest raak. Ajax krijgt volgende week in de Johan Cruijff Arena een gigaklus om alsnog de achtste finales van de Europa League te halen.. 

De zuivere speeltijd van de wedstrijd bedroeg slechts 42 minuten en 36 seconden. Daarmee is het wat echte speeltijd betreft de kortste wedstrijd in de Europa League sinds 2009.

Erik ten Hag: We hebben Getafe sterk gemaakt en van onszelf verloren

Bruno Varela met Deyverson.
Volledig scherm
Bruno Varela met Deyverson. © EPA
Bruno Varela maakte een twijfelachtig optreden.
Volledig scherm
Bruno Varela maakte een twijfelachtig optreden. © ANP Sport
Hakim Ziyech blonk niet uit, maar speelde wel de hele wedstrijd mee.
Volledig scherm
Hakim Ziyech blonk niet uit, maar speelde wel de hele wedstrijd mee. © BSR Agency
Donny van de Beek baalt na het laatste fluitsignaal.
Volledig scherm
Donny van de Beek baalt na het laatste fluitsignaal. © Getty Images
Kenedy viert de 2-0 in blessuretijd.
Volledig scherm
Kenedy viert de 2-0 in blessuretijd. © AFP
In de blessuretijd maakte Kenedy de 2-0.
Volledig scherm
In de blessuretijd maakte Kenedy de 2-0. © AFP