Volledig scherm
De elf van Ajax voor het duel met Kiev in de Arena. © Getty Images

Ajax in één klap 40 miljoen euro rijker, PSV jaagt op 35 miljoen euro

Ajax heeft met de plaatsing voor de groepsfase van de Champions League in één klap 40 miljoen euro binnengehaald. PSV kan bijna eenzelfde bedrag binnen hengelen als het woensdag afrekent met Bate Borisov.

Voor PSV valt er pakweg 35 miljoen euro gegarandeerd op te halen, voor Ajax ruim 40 miljoen euro. Hoe komen die bedragen tot stand? 

1. Startpremies

 De startpremie in de Champions League-groepsfase is 15 miljoen euro.

 De startpremie in de Europa League-groepsfase is 2,9 miljoen euro. Voor de play off-verliezer van de Champions League (PSV en Ajax zitten al in deze play-offs) komt er nog 5 miljoen euro bij. 

2. Coëfficiëntpremies

Volledig scherm
Hakim Ziyech in duel met Tomasz Kedziora van Dinamo Kiev. © ANP Pro Shots

• Dit is een premie die uitgekeerd wordt op basis van de Europese ranking (over de laatste tien jaar).

• In de Champions League komt het bedrag uit op 1,1 miljoen euro per positie. Hoe dat werkt? Er plaatsen zich 32 ploegen voor de Champions League. De ploeg die van die 32 teams het laagst staat op de Europese ranking over de laatste 10 jaar, krijgt 1,1 miljoen euro. De ploeg die van deze 32 teams een na laatste op die ranking staat, krijgt 2,2 miljoen, de volgende 3,3 miljoen etc. Real Madrid is de hoogst genoteerde ploeg en krijgt dus 32 x 1,1  miljoen = 35,2 miljoen. 

• PSV eindigt bij plaatsing voor de groepsfase als 21ste of 22ste in dit lijstje en verdient dus sowieso 11 of 12 x 1,1 miljoen euro. Dat is dus 12,1 of 13,2 miljoen euro bovenop de startpremie van 15 miljoen euro. 

• Ajax eindigt bij plaatsing voor de groepsfase op de 15de of 16de plek in dit lijstje en verdient dus sowieso 17 of 18 x 1,1 miljoen euro en dat is 18,7 of 19,8 miljoen euro.

• In de Europa League gaat het in plaats van 1,1 miljoen euro 'slechts' om 70.000 euro per positie. (De coëfficiënt-vergoeding voor PSV in de Europa League mag, mocht de ploeg naar de Europa League-groepsfase gaan, worden ingeschat op meer dan 2 miljoen euro, Ajax komt nog iets hoger uit). 

 In de Champions League: 2,7 miljoen euro per overwinning, 0,9 miljoen euro per remise.
• In de Europa League: 570.000 euro per overwinning, 190.000 euro per remise.

*Wordt er veel gelijkgespeeld, dan blijft er geld over. Deze bedragen worden later via een bepaalde verdeelsleutel nog aan deelnemende clubs uitgekeerd. 

Volledig scherm
Donyell Malen juicht na zijn late goal in Borisov. © REUTERS

4. Marketpool (tv-gelden)

 Bij plaatsing in de groepsfase van de Champions League is de zogeheten market pool (de pot voor tv-gelden) pakweg 3 tot 6 miljoen euro groot voor PSV of Ajax. Het exacte bedrag is overigens nog niet helemaal bekend. (PSV krijgt het maximale bedrag als Ajax direct uit de voorrondes vliegt en andersom ook, anders is het voor beide ploegen minder).

 Bij plaatsing in de groepsfase van de Europa League beloopt het bedrag voor beide teams 'slechts' meerdere tonnen. 

 Champions League: 1x play off en 3x groepsfase: 4,5 miljoen - 5 miljoen euro
 Europa League: 1x play off en 3x groepsfase: 1,5 - 2 miljoen euro. 
• Bij Ajax zijn de recette-bedragen iets hoger dan bij PSV. 

Tenslotte

 Belangrijk om te melden is dat de netto-opbrengsten voor PSV en Ajax bij plaatsing voor Europese toernooien uiteindelijk wel lager zullen liggen, omdat de spelers forse premies krijgen. 

Volledig scherm
De elf van PSV voor het duel met BATE. © ANP Pro Shots

Kijk hier hoe Ajax zich opmaakt voor de wedstrijd tegen Kiev:

  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.