Donny van de Beek viert zijn goal.
Volledig scherm
Donny van de Beek viert zijn goal. © Pim Ras Fotografie

Ajax breekt clubrecord Europese doelpunten

Ajax heeft tijdens de return tegen Juventus in de kwartfinales van de Champions League het doelpuntenrecord van de Amsterdamse club in Europa gebroken. De 1-2 van Matthijs de Ligt betekende het 32ste doelpunt van dit seizoen in de Champions League. Dat aantal haalde Ajax alleen in 1979-1980, toen het de halve finales van de Europa Cup 1 haalde. De Amsterdammers boekten dat jaar grote zeges op onder meer HJK Helsinki (twee keer 8-1) en Omonia Nicosia (10-0).

De huidige ploeg, onder leiding van trainer Erik ten Hag, begon in juli vorig jaar in de tweede voorronde van de Champions League. Op weg naar het hoofdtoernooi scoorde Ajax dertien keer. In de zes groepswedstrijden en de duels met Real Madrid in de achtste finales maakten de Amsterdammers zestien doelpunten. Na de 1-1 in het eerste duel met Juventus tekende Van de Beek tijdens de return in Turijn voor de gelijkmaker en daarmee het 31ste doelpunt van zijn ploeg in Europa.

Ajax evenaarde daarnaast een ander clubrecord. De ploeg van Ten Hag maakte in alle competities bij elkaar nu al 155 doelpunten. In het seizoen 2009-2010 kwam Ajax met Luis Suárez als topschutter eveneens tot 155 goals.

Ajax won de wedstrijd in Turijn uiteindelijk met 1-2, en plaatste zich daardoor voor de halve finales van het kampioenenbal.